Voor iedereen die weleens nadenkt over beleggen: Vijf niet zo handige beginnersfouten die je geld kosten.

TRANSACTIEKOSTEN
Iedere keer dat je aandelen koopt of verkoopt betaal je transactiekosten. Dit betekent dat als je kleine orders plaatst dat je transactiekosten zwaar drukken op je rendement. Voorbeeld: Koop je voor €100 aandelen dan betaal je €2 transactiekosten. Wanneer je die aandelen ooit weer verkoopt, dan betaal je ook €2. Dit betekent dat je minimaal 4% rendement moet maken om alleen de transactiekosten te compenseren.

Is je budget €100 per maand? Plaats dan niet iedere maand een order maar bijvoorbeeld 1x per kwartaal een order van €300.

DIVIDEND
Dividend krijg je uitbetaald over de dividendaandelen die je hebt. Bijvoorbeeld 5% per jaar. Starters roepen weleens dat dividend niet hun ding is omdat het zo lang duurt voordat je de investering in je aandelen weer terug hebt verdiend.

Klopt niet. Je hoeft je aandelen niet terug te verdienen met dividend. Denk nou even na. Je aandelen dalen niet naar €0 nadat je ze hebt gekocht. Ze houden hun waarde en het dividend is een extra uitkering over je investering. Gratis geld dat je kunt herinvesteren.

Of waar je lekker een patatje van kunt kopen :)

RUPSJE NOOIT GENOEG
Je aandelenportefeuille moet stevig staan. Dat doe je door het grootste deel van je budget te investeren in veilige aandelen die niet per se keihard groeien maar die wel stabiel en langdurig rendement geven. Dat is de basis van je vermogensopbouw. En het zorgt ervoor dat je ’s avonds lekker slaapt. Daarnaast kosten deze aandelen je maximaal 1 uurtje per maand om te monitoren.

Met een klein deel van je budget investeer je in aandelen die iets meer risico met zich meebrengen. Er is een kans dat ze heel hard stijgen maar je neemt ook het risico dat ze kunnen dalen. Houd je risico laag. Anders ben je aan het gokken en niet aan het investeren.

IMPULSGEDRAG EN EMOTIE
Zonder plan gaan beleggen is dom. Het maakt je kwetsbaar voor FOMO (Fear Of Missing Out). FOMO kost bijna altijd geld. Bedenk eerst waarom je eigenlijk wilt gaan beleggen. Waarom streef je naar rendement? Pas als je weet waarom je wilt starten, is het tijd om te starten.

GEBREK AAN KENNIS
Iedereen kan rendement maken met aandelen. Iedereen. Maar je moet wel eerst begrijpen hoe je sterke aandelen vindt en hoe je valkuilen herkent. Je gaat toch ook niet zonder rijbewijs de weg op? Investeer eerst in kennis voordat je als een halve Rambo de beurs op komt hollen met je zuurverdiende geld.

Dit was het voor de maandag.

NOTE: Voel je dat je wilt overgaan tot actie maar heb je nog vragen? Plan een gratis Money Call in. Dan help ik je.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.