blog america first of niet

America First of wereldwijd gespreid beleggen

De afgelopen 30 jaar waren Amerikaanse aandelen ruimschoots de winnaar. Sinds 1990 deden ze het jaarlijks maar liefst 4,6 procent beter, dan wereldwijde aandelen ex-Us. Om een niet nader genoemd politicus te noemen: ‘amazing, the gratest, so much winning’!

Niet helemaal verwonderlijk aangezien de VS goed zijn voor 60 procent van de wereldwijde markkapitalisatie. Bovendien telt Amerika veel van de grootste, meest succesvolle bedrijven ter wereld. Veel gekende beleggers als Warren Buffett en John Bogle staan bekend als pleitbezorgers van een overweging op Amerika. Put your money where your patriotism is!

Maar als we de data (via a wealth of common sens) bekijken zou het kunnen dat we ons hier laten misleiden door recente gebeurtenissen. De welbekende receny bias.

Laten we even kijken naar de jaarlijkse rerurns voor de periode 1970-2023. Dan is de verhouding als volgt:

Amerikaanse aandelen: +10,5%
Wereldwijde aandelen Ex-Us: +9,1%

Een win voor de States, maar veel minder uitgesproken. Op die 53 jaar tijd, deden Amerikaanse aandelen het 28 jaar beter. Internationale aandelen kenden 25 jaren van outperformance. In de periode 1970-2003 waren de returns zelf ongeveer gelijk (9,7% VS 9,6%).

Het lijkt dus alsof het steeds America First is op de beurs. Maar zoals alles beleggen, is de realiteit veel cyclischer en vloeibaarder. We worden deels misleid door de sterke Amerikaanse prestaties na de financiële crisis.

De cijfers tonen aan dat er zeker een argument gemaakt kan worden voor internationale spreiding. Of de niet Amerikaanse aandelen het nu met zekerheid beter gaan doen valt onmogelijk te zeggen. Doordat we niet perfect kunnen voorpspellen blijft spreiding net nuttig.

Een van de pijnlijke zaken aan spreiden is dat er steeds delen van je portefeuille zijn die het minder zullen doen. Dit hangt nu eenmaal samen met de voordelen van diezelfde spreiding.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.