Bulls, de meesten van ons maken gebruik van DEGIRO. En die halen weleens een truc uit. Helaas voor ons is die truc zelden in ons voordeel. En dus wil ik jullie bij deze attenderen op het volgende: de gestegen transactiekosten.

Sinds vorige week zien we niet langer €0,50 staan als we een order plaatsen maar €1. Zowel koop als verkoop. Dat is een stijging van 100% en zeker iets om even goed bij stil te staan.

Het plaatsen van kleinere orders is een dure grap aan het worden op deze manier. En ik zal via een voorbeeld laten zien wat ik bedoel.

Voorbeeld

Stel je koopt één aandeel PYPL voor €100. Dan sta je dus al direct 2% in de min. Je moet namelijk eerst je transactiekosten (koop & verkoop) terugverdienen met je rendement. Dus als jij 3% rendement ziet staan, dan heb je eigenlijk pas je eerste procent rendement gemaakt. Die andere 2% zijn transactiekosten. De koopkosten heb je al betaald maar de verkoop gaat je opnieuw een euro kosten.

Het laatste dat je wilt is dus bij iedere aankoop een berg transactiekosten aftikken. Die euro blijft namelijk een euro. Het maakt niet uit of je voor €1000 aandelen koopt in een transactie of voor €100. Je betaalt altijd een euro.

Zorg dus dat je transacties zo groot mogelijk zijn. Dat scheelt je op de lange termijn bizar veel rendement.

Strategie

Voor sommigen betekent dit dat je kritisch moet kijken naar je DCA methode. Wellicht is 1x per maand kopen niet meer zo handig en kun je beter om de maand kopen. Omdat je dan een grotere order kunt plaatsen en je transactiekosten minder hard op je rendement drukken.

Maar ook bij het tussentijds locken van je winsten moet je nu scherper zijn. Onthoud dat je steeds die euro moet meetallen op het moment dat je een tussentijdse verkoop doet. Drie aandelen Micron (MU) tussentijds verkopen kost je dus €2 euro aan rendement. Dat is ongeveer 1.3%. Lijkt weinig maar doe het eens zes keer per jaar en je hebt zomaar 8% rendement verbrandt op je MU positie. Dat is natuurlijk doodzonde als je ze juist verkocht omdat je een mooie 8% winst zag staan...

Conclusie

Wees scherp op hoe je koopt en verkoopt. DEGIRO zorgt heel goed voor zichzelf en duizenden beleggers zullen met open ogen in deze truc trappen. Laten wij ervoor zorgen dat het rendement in onze zakken blijft stromen en niet in die graaiende blauwe grijpertjes van DEGIRO.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.