blog big tech returns

Dominantie van Big Tech en toekomstige returns

Wat zegt de dominantie van Big Tech over toekomstige returns?

Bitter weinig, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek

De rally van de S&P500 was dit jaar vooral te danken aan de mastodonten van Big Tech. De Amerikaanse sterindex steeg met ongeveer 7% tot nu toe. Maar 70% procent van die returns komt voort uit de top tien aandelen van de index.

Die sterkhouders zijn goed voor 29% van de index. 7 van de tien topaandelen zijn de gewoonlijke verdachten, de reuzen van Big Tech. Apple en Microsoft zijn samen bijvoorbeeld al goed voor ongeveer 14% van de S&P500.

Veel analisten en beleggers maken zich zorgen om deze 'nauwe' rally. Ze zien in het feit dat de rally niet breder gedragen wordt, een teken van kwetsbaarheid. Een breder gedragen rally is volgens hen houdbaarder en duurzamer. Deze beleggers gaan er daarom vanuit dat toekomstige returns zullen tegenvallen. Sommigen vergelijken de situatie zelf met de dotcom crash.

Anderen werpen tegen dat vergelijkingen met het dotcom tijdperk onterecht zijn. In tegenstelling tot de lievelingen van toen, halen (de meeste) Big Tech bedrijven stevige winsten en kasstromen binnen. Deze beleggers wijzen er ook op dat dit soort concentratie niet ongewoon is. De samenstelling van de index gaat dit enkel versterken, gezien de weging op basis van marktkapitalisatie. Winnaars worden zo nog extra beloond.

Maar wat zegt een hoog concentratieniveau in een index over de toekomst? Niet veel, zoals deze grafiek aantoont.

De randomness van de returns toont aan dat er GEEN statistisch verband is tussen marktconcentratie en toekomstige returns. Kortom, marktconcentratie gebruiken als een indicator voor toekomstige returns is niet nuttig.

Daarom besluit ik graag met de woorden van Nicholas Taleb:

“No matter how sophisticated our choices, how good we are at dominating the odds, randomness will have the last word.”

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.