blog cbdc countries pilot

De Central Bank Digital Currencies (CBDC's)

Je hebt er vast iets over gehoord of gelezen. De Central Bank Digital Currencies, ofwel de CBCD's. Dat is de digitale variant van ons fiat geld. De digitale Euro bijvoorbeeld.

Overal ter wereld worden deze nu langzaam getest en uitgerold door centrale banken en overheden.

Maar wat is dan het verschil tussen CBCD's en wat we nu hebben?

Met de komst van de Blockchain (waar crypto currencies op draaien) is er een nieuwe revolutie in de maak als het gaat om snelle digitale betalingen, overal ter wereld. Dat is de banken en overheden inmiddels ook opgevallen en zij willen daar hun eigen versie van 'stablecoins' op lanceren. Daar waar het voor o.a. Bitcoin geldt dat transacties goedkoop, razendsnel en bovendien zonder tussenpersoon (bank) gebeurt, is het bij CBCD's zo dat die tussenpartij - de centrale banken - ze juist uitgeven.

Motivaties die door centrale banken worden aangehaald om CBDC's na te streven zijn onder meer het handhaven van de controle over het monetaire beleid (o.a controle op inflatie), financiële inclusie, traceerbaarheid van transacties voor antiwitwas- en belastingdoeleinden en verbeterde wereldwijde betalingen.

Dit klinkt niet zo verkeerd. We doen al veel betalingen digitaal en er is betere controle.

Betere controle...

Een tegenargument is daarom ook jouw privacy. Want met de komst van CBCD's hebben de centrale banken en overheden inzicht in de exacte inkomsten- en uitgaven. Daarmee kan er zelfs ingegrepen worden bij bepaalde transacties of kan je account zelfs zomaar geblokkeerd worden. Dit zagen we recent al gebeuren in c*ronatijd en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het gevaar zit hem ook in cybersecurity. Als één centrale partij deze CBCD's uitgeeft, hoeft er namelijk ook maar één partij worden gehackt. In dit contrast is een bankrun dan ook waarschijnlijker.

Gaan we aan het speculeren, dan kan er met deze info ook toegewerkt worden aan een contantloos tijdperk, een persoonlijk CO2 budget, digitale identiteit en zelfs een Social Credit System.

Zo ver hoeft het niet te komen overigens, het ligt aan het design van het model. En dat zal per overheid mogelijk verschillend zijn.

In China zijn ze wat verder en wordt er inderdaad een Social Credit System aan gekoppeld. Recent hebben ze bepaald er ook een geldigheidsduur aan te koppelen. Met andere woorden: jouw geld krijgt een houdbaarheidsdatum. Zeg maar dag tegen je spaargeld, want uitgeven zul je om de economie te stimuleren! Yikes.

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden eindeloos, maar daarmee ook de totale controle. En precies daar ben ik bang voor.

De komst van Bitcoin was juist een actie om de regie weer bij het volk te leggen. De banken en overheden proberen hiermee de regie weer terug te pakken.

Ik ben benieuwd hoe deze ontwikkeling uit gaat pakken.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.