Enkele bedenkingen bij alle heisa.

De perikelen van Silicon Valley Bank domineerden recent het beleggingsnieuws. Beleggers worden sufgeslagen met analyses en inzichten. We lijken als beleggers net ganzen, het nieuws massaal door de strot geramd.

Waar dit heen gaat weet niemand echt zeker. Er spelen zodanig veel elementen op de beurs dat voorspellen weinig kans maakt. Ik twijfelde dan ook om hier aandacht aan te schenken. Daarom besloot ik wat uit te zoomen.

Niet te focussen op de paniek of voorspellend denken, maar eerder op wat deze gebeurtenissen ons kunnen leren als belegger. Kijkend naar alle commotie vielen enkele zaken me op.

1. Mister Market blijft manisch-depressief

De beurzen begonnen het jaar zeer vlot en leken elke zorg onder de mat te vegen. Beleggers werden haast euforisch als de allerslechtste scenario's niet uitkwamen. Veel waarnemers waarschuwden voor overdrijving.

En dus besloot de markt natuurlijk... omgekeerd te overdrijven. Op korte termijn sloeg de stemming om naar compleet pessimisme. Kortom, de markt blijft manisch-depressief en slaagt nog steeds enorm snel om van extreem optimisme naar extreem pessimisme.

2. Vertrouwen is alles

In de financiële wereld is vertrouwen essentieel. Het is de lijm die het hele systeem altijd al heeft samengehouden. Dat blijkt weer het geval. Eens het vertrouwen weg is zakt de boel in elkaar.

3. Het trauma van de financiƫle crisis blijf leven

Financieel trauma bestaat echt. Heel wat beleggers hielden een enorm trauma over aan de financiële crisis dat tot op de dag van vandaag ettert.

Zeker op beleggingsfora zie je dit echt spelen. De gebeurtenissen riepen bij overlevers van 2008 de pijn weer op met alle angst van dien. Je hoort daar die oude verhalen en pijn weer naar de oppervlakte drijven. Interessante materie om te bekijken vanuit Behavioral Finance standpunt.

4. We zien zelden het gevaar aankomen

Als je eind dit jaar polste naar risico's voor 2023 kreeg je een hele waslijst mee. We zijn als mens heel goed en origineel in het bedenken van mogelijk onheil. Helaas stond deze er niet tussen. We blijven het dus moeilijk hebben om te voorspellen en meestal worden we overvallen door onvoorziene gebeurtenissen.

En toch blijven we massaal voorspellen, terwijl we die tijd waarschijnlijk beter zouden kunnen besteden aan het bouwen van een schokbestendige portefeuille.

Wat er nu verder allemaal zal gebeuren weet niemand. Maar het zal een interessant schouwpel blijven. Niet vanwege de gebeurtenissen zelf of allerlei voorspellingen. Ik kijk persoonlijk met meer interesse naar de achterliggende dynamieken en wat die ons kunnen leren. De beurs blijft nu eenmaal een fenomenaal schouwpel waarop je nooit uitgekeken raakt.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.