Emoties bij handelen op de beurs

Van 5 naar 483 dollar... maar ik liep 245.000 dollar mis.

Eerder deze week schreef ik al over de emoties bij het handelen op de aandelenbeurs. En zoals beloofd deel ik mijn bizarre rollercoaster met het aandeel GameStop.

GameStop was zo'n typisch pennystock aandeel waar je er lekker veel van kunt kopen voor weinig. Heerlijk!

In mei 2020 ontdekte ik het aandeel en stapte in enkele stappen in. Ik kocht 600 aandelen in totaal, voor gemiddeld 5 dollar per stuk.

Het aandeel ging lekker omhoog en in september stond het al op 11 dollar! Een mooie verdubbeling, dus ik besloot 250 aandelen te verkopen, dan was m'n investering er in ieder geval al uit.

Wat ik niet wist, is dat het Reddit forum 'WallStreetBets' ondertussen zijn leden opriep om massaal aandelen GameStop te kopen. Dit was bedoeld om hedgefunds zware verliezen te laten maken, aangezien zij dit aandeel hadden geshort (ze verdienen geld als de koers juist zakt).

In januari 2021 kwam deze actie aan het licht en was GameStop ineens overal in het nieuws. De koers steeg nog harder en stond halverwege de maand al op meer dan 120 dollar.

Ik zat te kijken naar m'n DeGiro account en de getallen deden me duizelen. Mijn rendement op dit aandeel stond inmiddels op 2400%!

Met zweet in m'n handen drukte ik de verkoop-knop in. Wat een euforie, wat een klapper. In minder dan 9 maanden van 3.000 naar in totaal 45.000 dollar. In huize Roubroeks was het feest.

Maar... het aandeel stopte niet. 200 dollar werd aangetikt. 300 dollar. 400 dollar... het liep door tot 483 dollar! Binnen twee weken nadat ik alles verkocht had!

De euforie sloeg om in ongeloof. Verbijstering. Teleurstelling. Waarom had ik al verkocht? Waarom had ik niet nog wat laten staan?

In je hoofd ga je meteen rekenen, wat als... 600 aandelen voor 483 dollar... 290.000 dollar... dat was life changing money geweest.

Maar dit zijn precies de emoties die je de baas moet worden. Je kunt de markt niet timen. Je moet niet hebberig worden. Geen FOMO. Het had net zo snel weer naar 5 dollar kunnen schieten en dan had ik met lege handen gestaan.

Het was een kostbare, maar waardevolle les en wat een bizarre rollercoaster.

Volg mij voor meer aandelentips! Plan een Money Call in.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.