Emotioneel dividend

In mijn post van gisteren had ik het over het ontvangen van emotioneel dividend. Wat is het en kun je er ook in investeren als je weinig geld hebt?

Emotioneel dividend is dividend dat je jezelf uitkeert aan de hand van gevoelens. Die gaan superlang mee dus deze vorm van dividend is voor het leven.

Ik zal je een voorbeeld geven: Het boeken van een droomvakantie valt technisch gezien niet onder investeren. Sterker nog, we zien het in de wereld van investeren meer als een kostenpost, uitgave of consumeren. Maar wanneer je die vakantie boekt vanuit het oogpunt dat je jarenlang wilt gaan teren op de herinnering aan die vakantie, dan valt het onder emotioneel dividend.

Net als bij “echt” investeren heb je te maken met het formuleren van een einddoel. Wat wil je bereiken met deze investering? Wat is je budget? Wat is je tijdlijn? En bij welke ervaringen ga je daadwerkelijk jouw emotionele dividend ontvangen?

GAME CHANGER
Mijn vrouw en ik hebben in 2017 een op het oog hele basic trip naar New York gemaakt. Maar door hem goed voor te bereiden en tijdens de trip alles te doen wat we hadden gepland, veranderde de energie in ons leven. De ervaringen die we in die week hebben opgedaan betalen nog steeds dagelijks emotioneel dividend uit.

MINDER TE BESTEDEN
Kun je ook emotioneel dividend ontvangen als je een klein budget hebt?

Zeker! Want emotioneel dividend staat los van de financiële kant van investeren. Stel dat je een dikkertje bent en je gaat de strijd aan met de kilo’s. Je maakt een plan en investeert in jezelf. Dat staat los van besteedbaar vermogen. Wandelen en water drinken is bijvoorbeeld gratis.

Wanneer je vervolgens je doel behaalt en jezelf dagelijks in de spiegel ziet, dan kan dat een vorm van emotioneel dividend zijn omdat het dankzij een investering in jezelf is ontstaan.

Naast financiële investeringen kun je ook denken aan investeringen in tijd, energie of in andere mensen.

Kortom, er is geen enkel excuus om niet te streven naar emotioneel dividend voor jezelf. Ik geloof zelfs dat als we allemaal geregeld een portie emotioneel dividend zouden ontvangen dat we een fijnere samenleving zouden hebben.

Vlam aan! En investeren met die hap! ;-)

Plan een Money Call in.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.