Misschien niet helemaal het artikel dat je verwacht in onze community. Maar toch is dit een van de meest gestelde vragen. Daarom dit artikel speciaal voor nieuwe Bulls. Als je wilt beginnen met beleggen, dan is dit een handig stappenplan. 

Vergeet ook niet om de checklist met kennisquiz te downloaden!

Bepaal je financiële doelen

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat je financiële doelen zijn. Wil je bijvoorbeeld geld opzij zetten voor de aankoop van een huis, voor je pensioen, voor de studie van de kinderen of voor een ander specifiek doel? Door je doelen duidelijk te hebben, kun je bepalen hoeveel geld je wilt beleggen en hoe lang je bereid bent om het te laten groeien.

Bepaal je beleggingshorizon

Je beleggingshorizon is de periode waarin je geld wilt laten groeien. Als je bijvoorbeeld op korte termijn geld nodig hebt, is het wellicht niet handig om in risicovolle beleggingen te stappen. Aan de andere kant, als je langere tijd kunt wachten voordat je het geld nodig hebt, dan kun je wellicht (iets) meer risico nemen met de kans op een hoger rendement.

Bepaal je risicotolerantie

Het is belangrijk om te bepalen hoeveel risico je bereid bent te nemen als het gaat om beleggen. Sommige beleggingen zijn risicovoller. Als je bijvoorbeeld een lage risicotolerantie hebt (zoals ik), dan kun je wellicht beter kiezen voor beleggingen met een lagere potentiële opbrengst, maar ook een lager risico. Je nachtrust is ook iets waard.

Bepaal je beleggingsstrategie

Er zijn veel beleggingsstrategieën om uit te kiezen, dus het is belangrijk om te bepalen welke het beste bij je past. Sommige Bulls kiezen bijvoorbeeld voor een passieve beleggingsstrategie, waarbij ze beleggen in een ETF met als doel om de markt/sector te volgen. Anderen kiezen voor een actief beleggingsstrategie, waarbij ze specifieke aandelen of andere beleggingen kopen.

Note: Je hebt wel kennis nodig als je kiest voor losse aandelen in plaats van een ETF.

Wil je het hele artikel lezen?

Met een Bulls membership heb je dagelijks toegang tot artikelen zoals deze, maar ook aandelentips, analyses, video's, soundbites en een levendige community.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.