Inflatie is terug van lang weggeweest. Velen onder ons maakten nooit eerder een periode met hoge inflatie mee. Daarom vinden we het moeilijk om de impact van inflatie te vatten. Ja, je geld zal wat minder waard worden. Maar wat dit echt praktisch wilt zeggen voor je spaarcentjes. Tsja, dat is natuurlijk minder makkelijk te vatten. Je ziet namelijk nog steeds hetzelfde bedrag op je rekeningen staan. 
 
Laten we daarom eens een concreet geval bekijken. We gaan na hoe lang het duurt eer inflatie de waarde van ons spaarvarkentje halveert. Zo een drastisch voorbeeld kun je waarschijnlijk makkelijker bevatten. En het zet ook meer aan tot actie dan enkel de mededeling dat de prijzen stijgen en het leven duurder wordt.

Formule

We kunnen dit berekenen met een omgekeerde regel van 72. De regel van 72 is een vuistregel om na te gaan hoe lang het duurt eer de waarde van onze beleggingen zal verdubbelen. De formule is simpel:
  • Deel 72 door het rendement van je beleggingen
  • Als je investeringen jaarlijks 2% opleveren deel je 72 door 2 = 36 jaar
Makkelijk zat en simpel te berekenen. Logischerwijs begrijpen we ook dat hoe hoger het rendement is, hoe sneller je je geld kunt verdubbelen. Stel dat je een rendement van 6 procent haalt, dan heb je nog maar 12 jaar nodig om je kapitaal te zien verdubbelen (72/6 = 12 jaar).

Inflatie

Bij inflatie werkt de regel (bij benadering) omgekeerd, je deelt de huidige inflatie door 72. 
 
Als de inflatie 8% bedraagt, dan deel je 72 door 8 = 9. Je spaargeld zal na 9 jaar in waarde halveren. En ook hier geldt; hoe hoger de inflatie, hoe sneller je geld zal verdampen. In de praktijk zal de mate van inflatie natuurlijk geen constant gegeven zijn maar over de jaren schommelen. Eenvoudigweg zijn er twee scenario’s:
 
1) Stijgt de inflatie? Dan zal je spaargeld sneller aan waarde verliezen.
2) Daalt de inflatie? Dan krijgt je spaargeld wat respijt.
 
Je spaargeld zal in tijden van hoge inflatie zoals nu dus snel aan waarde verliezen. Een spaarboekje is momenteel geen veilige haven. Noem het maar gerust een verliesboekje. Je kunt jarenlang werken en sparen maar over vele jaren niet vooruitgaan. Erger nog, je geld kan aan waarde verliezen en dan boer je achteruit. 
 
Tenzij je armer wilt worden zul je je geld dus actief aan het werk moeten zetten door te beleggen.
 
Armen uit de mouwen en aan de slag dus! 

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.