blog stefanie market cap to gdp ratio

Er zijn verschillende waarderingsmethodes om te bepalen of de markt duur of goedkoop geprijsd is. In dit artikel gaan we in op de favoriete waarderingsmethode van Warren Buffet. Ook wel de Buffet Indicator genoemd. Deze maatstaf meet de totale marktkapitalisatie van alle beursgenoteerde bedrijven ten opzichte van het bruto nationale product van een land. Deze ratio laat beleggers toe om te oordelen of de beurs in een bepaald land duur of goedkoop geprijsd is tegenover een historisch gemiddelde. Je kunt het dus gerust zien als de Price to Sales ratio van een volledig land.

Formule

Om de Buffet Indicator te berekenen neem je de waarde van alle beursgenoteerde ondernemingen in een land gedeeld door het Bruto Binnenlands Product (BBP) van dat land.

Praktisch zijn er een aantal handige websites waar je de evolutie van de Buffet Indicator in grafiekvorm kan terugvinden. Dat is onder andere het geval bij Advisor Perspectives, Current Market Valuation en Guru Focus.

Wil je het hele artikel lezen?

Met een Bulls membership heb je dagelijks toegang tot artikelen zoals deze, maar ook aandelentips, analyses, video's, soundbites en een levendige community.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.