Eerst een teentje in het water. Mensen die mij kennen weten wat ik daarmee bedoel. Gelukkig, want het levert op de lange termijn veel geld op. Komt ie:

Ik ga ervan uit dat je begint met beleggen wanneer je over voldoende kennis beschikt om de juiste keuzes te maken. Anders heet het geen beleggen maar gokken. En met gokken verlies je op de lange termijn altijd.

Beleggen dus.

Maar zelfs met voldoende kennis is het verstandig om eerst met lage bedragen te starten. En de reden is heel simpel.

VOORBEELD

Stel je hebt een budget van €5.000 dat je kunt beleggen. Dan is het heel aantrekkelijk om na de aandelentraining met dat bedrag aan de gang te gaan. Je hebt immers genoeg kennis dus “let the games begin!”

Ik ga je afremmen. Je hebt namelijk wel genoeg kennis over aandelen en succesvol rendement maken, maar je hebt nog niet genoeg kennis over jezelf. En dat laatste is een belangrijk ingrediënt richting financiële vrijheid. Begin dus met een bedrag van bijvoorbeeld €300 per maand en doe dat zes maanden. Die €5.000 vindt zo langzaam zijn weg naar de beurs.

Waarschijnlijk ben je gewend aan spaargeld op je rekening. Dat voelt veilig omdat het lijkt alsof het daar geen waarde verliest. Dat doet het uiteraard wel maar het voelt niet zo.

Wanneer je belegt dan investeer je in aandelen van een bedrijf. Dat bedrijf is dynamisch. De beurs is dynamisch.

Succesvolle beleggers wennen eerst aan het gevoel dat ze hun geld aan het werk hebben gezet.

RUSTIG SLAPEN

Leer hoe je ’s avonds in bed stapt als je aandelen 2% in de min staan. Ben je rustig? Of gaat de stresstoeter op standje gekkenhuis? En wat doe jij bij een dikke plus van 6%? Meteen op de brommer naar de juwelier of blijf je rust houden in je bolletje?

SAMENVATTEND

Begin klein en bouw langzaam je portefeuille op. De beurs gaat nergens naartoe en er zijn dagelijks kansen.

De spreuk is immers als volgt: “Een belegger leert in een jaar meer over zichzelf dan anderen in hun hele leven.”

Vlam aan! En investeer eerst in kennis.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.