Is een ETF hetzelfde als een aandeel?"

Nee. Een aandeel is een los bewijs van eigendom in een bedrijf. Simpel gezegd; Als je een aandeel koopt van Microsoft dan word je mede eigenaar van het bedrijf Microsoft. Weliswaar voor een minibeetje maar toch.

Een ETF kun je zien als een mandje met aandelen. Een soort fonds dat voor jou is gevuld met aandelen. We noemen een ETF ook wel een tracker (een volger). Dat doen we omdat een ETF altijd iets volgt.

Een ETF kan twee dingen volgen.

  1. een index
  2. een sector

Een ETF (mandje) die een index volgt zit vol met aandelen die op die index genoteerd staan. Neem de AEX index in Amsterdam. In dat mandje zitten bijvoorbeeld aandelen van de ING, Aegon, ASML, Heineken, Philips, Shell en Unilever.

Door deze ETF te kopen heb je in één keer de spreiding te pakken over de aandelen die op die index genoteerd staan. Iedere dag bewegen de koersen van die aandelen en jouw mandje (ETF) beweegt mee met het gemiddelde van die koersen (simpel gezegd).

Kies jij voor een ETF die een sector volgt ipv een index? Dan zit jouw mandje vol met aandelen uit die sector. Neem als voorbeeld de oliesector.

Wanneer jij een olie-ETF koopt heb je spreiding in die sector. Jouw mandje bevat dan bijvoorbeeld aandelen Shell, BP, ExxonMobil etc. Gaat die sector goed? Dan stijgt de waarde van jouw ETF. Gaat die sector niet goed? Dan daalt jouw ETF mee.

Dat komt omdat je buiten de olie-industrie geen andere aandelen in die ETF hebt zitten.

Bij een ETF die een index volgt heb je alle sectoren in je mandje. Dat zorgt voor meer spreiding want als bijvoorbeeld Heineken en JustEat niet goed gaan dan wordt dat bijvoorbeeld opgevangen doordat Ahold en DSM wel goed gaan.

Een ETF is dus een belang in een (passief beheerd) fonds en een aandeel is een belang in een bedrijf.

Handig om te weten. ETF zijn al samengesteld voor je. Je kunt dus niet kiezen om Heineken eruit te halen en Nike erin te stoppen.

Wil je weten welke ETF's verstandige investeringen zijn? Sluit je dan aan bij onze Bulls community of volg een aandelentraining.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.