Met welke beleggingen kan je momenteel je aandelenpositie afdekken? Stijgende rentes, inflatie, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis,… Al dit nieuws zorgt ervoor dat aandelen nog niet konden overtuigen in 2022. Diversificatie over verschillende beleggingscategorieën kan de pijn verzachten. 
 
Als één categorie het moeilijk heeft, dan doen anderen het vaak net goed. Ik overloop hieronder enkele mogelijkheden. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. 

Schuldpapier

Obligaties doen het vaak goed als aandelen het moeilijk hebben. Daarom worden ze traditioneel gecombineerd om beleggingsportefeuilles op te bouwen. De jarenlange lage rente deed velen obligaties afschrijven. Maar obligaties kruipen uit het verdomhoekje nu er een einde komt aan die lage rentes. Uit onderzoek blijkt ook dat obligaties het historisch beter doen dan aandelen in tijden van recessie. 
 
Staatsobligaties zijn het velligst en volgen de aandelenmarkt het minst. Je kunt ook gaan voor bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit 'investment grade'. Die grote, sterke bedrijven lopen minder risico bij een recessie en inflatie. High-yield obligaties zijn eerder te mijden, deze presteren minder goed tijdens recessies omdat de bedrijven in kwestie meer risico inhouden.

Commodities

Grondstoffen zijn een brede categorie. Gaande van olie en metalen tot graan en koffie. Ze doen het vaak goed in periodes met hoge inflatie. De grondstoffenmarkten zijn vooral professionele markten. Maar beleggers kunnen er tegenwoordig makkelijk in beleggen via ETF’s. Beleggers kunnen ook aandelen kopen van grondstoffenbedrijven. Die volgen niet enkel de prijs van de grondstoffen. Ze zijn ook blootgesteld aan bedrijfstechnische factoren. Grondstoffen zijn uitermate cyclisch. Ze kunnen kort pieken maar ook jaren en soms decennialang underperformen.

Goud

Dit edelmetaal is vaak een veilig schuiloord en vormt een tegengewicht voor aandelen. Het makkelijkst kunnen beleggers een goud-ETF aankopen. Sommigen verkiezen de zekerheid van fysiek goud hoewel dat omslachtiger is. Ook aandelen van bedrijven actief in de sector zijn een optie, met dezelfde bedenking als voor andere grondstoffenaandelen. 

Net als grondstoffen stuwt vraag en aanbod de prijs van goud. In tegenstelling tot aandelen is er dus geen onderliggend stijgen van bedrijfswaarde of dividenden.

Vastgoed

Vastgoed verhuren kan ook nuttig zijn. Eigenaars kunnen de huur verhogen om de inflatie bij te benen. Ook de waarde van het vastgoed zelf zal stijgen door inflatie. Ook beursgenoteerd vastgoed is een optie. Maar deze aandelen zijn gevoelig voor rentestijgingen. Voorzichtigheid en grondige stockpicking zijn dus geboden.

Alternatieve beleggingen

Denk aan kunst, wijn, landbouwgrond of bossen voor hout. Deze beleggingen zijn een diversificatie voor aandelen en houden vaak stand bij inflatie. Het nadeel is dat ze weinig toegankelijk zijn voor kleine beleggers en je moet er ook behoorlijk wat van kennen.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.