boston bay blog dividendstrategie

Sinds twee maanden woon ik hypotheekvrij. Dat is voor mij een nieuwe situatie omdat voor het eerst in mijn leven de post huur/hypotheek niet meer in onze excelsheet staat vermeld. Ik moet zeggen dat het goed voelt. De vaste lasten vallen een heel stuk lager uit wanneer je de grootste kostenpost uit je boekhouding snijdt. De keerzijde is dat zaken als nieuwe badkamers en een nieuwe keuken nu niet allemaal tegelijk gerealiseerd kunnen worden. Er is immers geen potje geld van de bank waarmee we die verbouwingen kunnen voorfinancieren. Good old sparen dus. Niks mis mee.

De nieuwe realiteit heeft ook gezorgd voor een aanpassing van mijn strategie.

Voorheen investeerde ik 100% in groeiaandelen en kocht ik alleen dividendaandelen van (een deel van) het rendement dat ik op die groeiaandelen maakte. Nu is dat anders. 

Ik zie de huidige situatie met de lage lasten als een mooie kans om door te pakken. En het doel is heel simpel maar "life changing" als het me lukt.

Dividend

Het zou heel gaaf zijn als ik op termijn genoeg dividend ontvang om al mijn vaste lasten mee te betalen.

Als dat lukt dan betalen bedrijven als bijvoorbeeld Intel, Starbucks en BlackRock alles. Dat klinkt een stuk beter dan dat ik het zelf moet betalen. En dus ben ik begonnen om meer te investeren in dividendaandelen.

Ik besef dat het zal voelen als een slakkenrace. Met het budget dat ik maandelijks investeer, is het geen zaak van een paar jaar voordat ik mijn doel heb bereikt. En als je kijkt naar mijn huidige portefeuille dan is 55% van het budget in GOOGL geïnvesteerd. En GOOGL betaalt geen dividend.

No way in hell dat ik mijn GOOGL positie ga verkopen dus moet ik gaan bouwen met het budget dat de aankomende tijden beschikbaar zal komen.

Het wordt dus een hele lange termijn strategie. Maar ik heb geen haast. Plus ik investeer sowieso al voor de lange termijn. Ik zie het dus niet als een race maar als een project.

Op dit moment sta ik op een jaarlijkse dividenduitkering van $181 per jaar. Dat is exclusief belasting die er nog vanaf gaat.

Om het enigszins visueel te maken: Vanaf nu hoef ik nooit meer voor mijn Netflix abonnement te betalen. Dat doen de bedrijven die mijn dividend uitkeren.

Helaas heb ik iets meer vaste lasten dan alleen Netflix dus de weg naar het doel is lang.

Toekomst

Ik zal jullie periodiek op de hoogte houden van de vorderingen op dit vlak.

Enerzijds omdat het geestig is om te zien hoe compound interest werkt (ik herinvesteer het dividend namelijk). Anderzijds omdat het een live weergave geeft van hoelang investeren voor de lange termijn eigenlijk is. Dit "project" zal vele jaren in beslag nemen.

En die jaren gaan uitdagingen met zich meebrengen.

De truc is om tijdens al deze uitdagingen het stuur recht te houden en met laserfocus het doel in het oog te houden.

Ik heb dit nooit eerder gedaan dus voor mij is dit ook een strategie waarin ik gaandeweg fouten zal maken en hulp zal vragen om er vervolgens sterker uit te komen.

Ik hou jullie in de loop en als je vragen hebt, dan help ik je graag. Voor zover ik dat kan met de kennis die ik van dividend beleggen heb.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.