“We beginnen allemaal ergens” is een veelgehoorde uitspraak die ook perfect van toepassing is op leren beleggen. Het is dan ook doodnormaal dat naarmate je meer leert, je ook met je hoofd tegen de muur loopt. Daarom deel ik graag met jullie de drie beleggingsfouten die ik gemaakt heb als starter. Als ik hiermee enige kopzorgen kan besparen, ben ik een gelukkig mens.
 

1: Hoge kosten

Om te starten met beleggen, ben je genoodzaakt klant te worden bij een broker of bank die beurshandel mogelijk maakt. Als doe-het-zelf belegger is niet elke broker even geschikt voor elk type van belegging en kunnen de prijzen onderling sterk verschillen. Bij de start van mijn beursavontuur koos ik voor de Belgische partij Bolero omdat ze instaan voor alle administratieve lasten. Uiteraard brengt dit ook een dito kostenplaatje met zich mee. Op een transactie van 355,19 euro betaalde ik 2,5% aan kosten of 8,74 euro.  Mijn aandelen moesten dus al 2,5% stijgen (exclusief kosten voor verkoop) vooraleer ik mijn kosten had terugverdiend! Ter vergelijking had dezelfde transactie bij DEGIRO mij 3,24 euro gekost, wat meer dan de helft goedkoper is.

boston bay blog drie beginnersfouten beleggen

2: Administratieve verplichtingen

Gelukkig ben ik iemand die niet bij de pakken bleef zitten en ben ik na mijn kostelijke aankoop van mijn aandelen AB inbev alternatieve brokers gaan bekijken. Ik kwam uiteindelijk uit bij BinckBank Nederland (nu Saxobank) omdat ik daar maandelijks in etf’s en fondsen naar keuze kon beleggen en dat volledig automatisch.
 
Als Belg is het echter geen evidentie om klant te worden bij een Nederlandse bank. Zo verplicht de Belgische overheid om de rekening aan te geven bij het CAP. Bovendien ben je in veel gevallen ook verplicht om zelf de verschuldigde beurstaks te berekenen en door te storten aan de Belgische belastingdienst. En laat ik nu over dat laatste gedacht hebben dat mijn kersverse broker dat wel voor mij zou doen. Niet dus! Enkel DEGIRO vormt hier de uitzondering op.
 
Het laattijdig indienen of betalen van de beurstaks is een dure grap. De fiscus rekent hierbij boetes aan tot 2500 euro. De beurstaks voor aandelen komt neer op 0,35% van de aankoopwaarde. Al kocht ik maar voor 500 euro aandelen waarop 1,75 euro transactietaks verschuldigd is, dan nog zou ik een boete ten belope van 2500 euro riskeren.

3: Geduld is een schone zaak

Ook ik liet me al verleiden tot niet-rationele aankopen tijdens de groenste dagen op de beurs. Wie begint met beleggen middenin een stierenmarkt herkent vast dat het heel verleidelijk is om de koersen van aandelen achterna te lopen.
 
Buurman x vertelt je dat hij ruim 60% winst heeft gemaakt op meme-aandeel Gamestop. Alhoewel je weet dat Gamestop geen aandeel is voor de lange termijn, begint het nu wel een beetje te jeuken. Ondanks dat alle waarderingsmaatstaven rood licht geven (koerswinstverhouding, schuldgraad, solvabiliteit enz.) ga je overstag. Alles gaat top tot de volgende berenmarkt daar is. Aandelen zonder fundament worden dan genadeloos afgestraft.
 
Kwaliteit komt uiteindelijk altijd bovendrijven. Doe je huiswerk en heb geduld.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.