Beleggers herontdekken obligaties. Wij overlopen wat u moet weten aan de hand van vijf brandende vragen. Jarenlang waren obligaties ongeliefd omdat ze amper wat opleverden. Daar komt nu verandering in, tijd om onze kennis af te stoffen.
 

Wat is het verschil tussen een obligatie en een aandeel?

Als aandeelhouder koop je een deel van een bedrijf. Dat wil zeggen dat je inspraak hebt en op aandeelhoudersvergaderingen mee kan stemmen. Obligatiehouders lenen geld uit aan bedrijven en hebben geen recht op inspraak. Als aandeelhouder ben je dus mede-eigenaar van een bedrijf, als obligatiehouder ben je een geldschieter.
 

Hoe werkt een obligatie?

Een obligatie loopt voor een bepaalde tijd en elk jaar krijg je een vooraf vastgelegde uitkering, de coupon. Op de einddatum krijg je bovendien het ingelegde geld terug. Zo werkt een klassieke obligatie dus in een notendop. Maar er bestaan verschillende soorten met elk hun eigenheden.

Welke rol spelen ze in een beleggingsportefeuille?

Historisch gezien zijn obligaties veiliger dan aandelen, ze dienen dus als het defensieve deel van je portefeuille. Aandelen en obligaties worden gecombineerd omdat ze vaak omgekeerd gecorreleerd zijn. Als aandelen het slecht doen, zullen obligaties het goed doen en omgekeerd, dat zorgt dus voor stabiliteit in je portefeuille.
 
Correlaties zijn geen constante, ze kunnen veranderen en evolueren. Zeker bij paniek op de markten krijgen alle soorten beleggingen tegelijk klappen. Dit jaar gingen aandelen en obligaties bijvoorbeeld samen de dieperik in. Maar heel wat analisten voorspellen voor de toekomst weer een plaats voor obligaties als tegengewicht voor aandelen.
 

Wat doet hun koers bewegen?

Als de rente stijgt, daalt de koers van bestaande obligaties. Stel, je hebt een obligatie met een coupon van één procent. Door de stijgende rente brengen nieuwe obligaties drie procent op. Beleggers die obligaties willen kopen zullen jouw obligatie nu minder waard vinden omdat er een beter alternatief is. Ze zullen ze dus enkel met korting willen kopen, daardoor daalt de koers van jouw nu minder aantrekkelijke oude obligatie.
 

Waarom zijn ze weer interessant?

Omdat obligaties weer een alternatief bieden voor aandelen. Een Amerikaanse staatsobligatie op 10 jaar levert op dit moment 3,95% op. Eenzelfde Duitse obligatie is goed voor 2,23%. Dit zijn twee van de meest veilige obligaties ter wereld. Beleggers kunnen dus aan een veel lager risico dan voor aandelen weer rendement behalen.
 
De stijgende rente maakt dividenden van aandelen minder aantrekkelijk tegenover risicoloos staatspapier. Een hogere rente verlaagt ook de huidige waarde van toekomstige winsten, waardoor de waardering van aandelen daalt. Tenslotte lijkt het erop dat we een recessie tegemoet gaan. Onderzoek toont aan dat obligaties het in tijden van recessie beter doen dan aandelen.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.