Op 1 januari 1999 is de Euro ingevoerd voor ruim 300 miljoen Europeanen. Dé gezamenlijke valuta voor de Europeaan. Deze volgt na de handelsverdragen tussen Europese landen gedurende de jaren 90.
Eigenlijk had het gewoon bij de handelsverdragenmoeten blijven, want die waren een schot in de roos. De Europese Unie groeide toen exponentieel als het ging om zowel interne- als externe handel en de EU hoorde bij de grote wereldspelers.
Sinds de komst van de Euro zijn de Europese landen afhankelijk gemaakt van de Europese Centrale Bank. Als Europees lid ben je namelijk verantwoordelijk voor schulden, ook al zijn die niet van jou, zoals we zagen bij de staatschuldencrisis van Griekenland. En onder andere dit maakt de EU bijzonder gevoelig voor financiële crisissen.
Sinds de bankencrisis, die zijn oorzaak vond in Amerika en Europa meetrok, is te zien dat de financiële markt van de EU in correlatie staat met die van Amerika. En door het feit dat we één munteenheid delen, wordt een individueel landenprobleem een gezamenlijk landenprobleem. Na Griekenland volgden namelijk Italië en Spanje in financiële malaise.
Niet alleen delen we de financiële last onder de EU landen, we delen ook steeds meer de politieke last. Brussel gedraagt zich namelijk steeds meer als Europese overheid die het beleid van alle EU landen wil bepalen. En laat de onderlinge verschillen nou heel groot zijn. De UK had daar genoeg van en wilde min of meer weer naar het 'oude' model waar men gewoon goed handel dreef met elkaar, zonder de politieke inmenging.
RTL nieuws kopte afgelopen week zelfs:
"Wat als de Euro valt? De Tweede Kamer mag de noodplannen inzien"
Sinds de Europese schuldencrisis is er een noodplan opgesteld dat tot nu toe voor iedereen geheim was. Nu nog steeds om paniek en speculatie te voorkomen, maar de kamer mag ze nu wél inzien als controlerend orgaan na het stellen van kamervragen.
En deze kamervragen komen niet onverwachts, want een scenario als 2008 is wederom mogelijk. Daarbij daalt de koers van de Euro al sinds deze tijd en is het nu op een schrikbarend laag niveau. Wat gebeurt er als de Euro straks valt?
We hebben daar nu nog de combinatie hoge schuld én hogere rente, wat vergif is voor de financiële positie van de EU. Dat wil zeggen dat sommige landen straks hun betalingsverplichtingen niet meer kunnen voldoen. En als we één ding weten is het dat als er een land is dat op omvallen staat, het heel de EU met zich meetrekt. En dus is de Euro in serieus gevaar.