Een onlangs uitgelekte memo van een U.S. Air Force four-star General geeft aan dat de VS en China waarschijnlijk in 2025 in oorlog zullen zijn.

Vooraanstaand Republikeins congreslid en voorzitter van de commissie buitenlandse zaken, Michael McCaul gaf al eerder aan dat een conflict met China over Taiwan 'zeer groot' is.

De relatie tussen de VS en China staat al enige jaren op spanning. Onder leiding van 'Make America Great Again' Trump begon er een offensief tegen China als het gaat om handelscontracten. Minder zaken doen met het sterk groeiende China is het idee. Er moet immers voorkomen worden dat China de nieuwe wereldeconomie gaat worden ten koste van de VS.

Nu kunnen we niet echt stellen dat deze relatie tussen de twee wereldmachten beter is geworden onder leiding van Biden. Die zet het plan door om steeds meer productie weg te halen uit China. Biden heeft het zelfs voor elkaar gekregen dat ASML mogelijk geen chipmachines meer mag leveren aan China, ondanks dat Rutte er heel stellig over was dat dat niet zou gebeuren.

Vergis je niet dat de meeste chips worden geproduceerd in Taiwan. China is er strategisch heel erg gebaat bij om dit land te claimen. Taiwan wordt beschermd door het Westen.

Ondertussen laat China spionballonnetjes over de VS vliegen en helpt het Rusland met oorlogsmateriaal. De VS smijt op zijn beurt met economische sancties en 'harde woorden'. Met andere woorden: het moddergooien is al een tijdje aan de gang.

Als zo'n apocalyptisch scenario werkelijkheid zou worden, zullen de gevolgen voor de aandelenmarkt catastrofaal zijn. Heel veel bedrijven zijn namelijk afhankelijk van goedkope, Chinese productie. Derde grootste economie Japan zou bovendien meegesleept worden in het conflict. En dit zou leiden tot een wereldwijde depressie. De zeer gerespecteerde RAND Corporation schatte dat de Amerikaanse economie een bbp-daling zou ondergaan die twee keer zo hoog zou zijn als tijdens de recessie van 2008.

Ik mag hopen dat de leiders genoeg verstand hebben om het niet zo ver te laten komen. Op de achtergrond wordt er inmiddels wel rekening mee gehouden en beide Wereldmachten trainen hun leger daar ook op momenteel.

Het worden in ieder geval interessante tijden.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.