How low can you go: waar ligt de bodem voor de aandelenmarkten?
Laten we daarvoor naar het verleden kijken. Dat geeft geen garanties voor de toekomst, maar het is ons enige houvast.
De tabel toont alle berenmarkten sinds W.O. II. We spreken van een berenmarkt als de koersen van een index met meer dan 20% daalden.
In dit geval gaat het om de Amerikaanse S&P500. Een goede graadmeter voor een van de belangrijkste en best gedocumenteerde beurzen ter wereld.
Dit jaar was de S&P500 goed voor een resultaat van -22,75%, op het moment van schrijven. In historische context is deze daling zeker niet uitzonderlijk.
Ze komt (nog) niet tot aan het historische gemiddelde van -32,7%. We zitten ook nog een eind weg van de recordfaling tijdens de financiële geschiedenis: -56,8%. Zover de troostende kracht van de geschiedenis. Mijn oprechte excuses.
Waar het dieptepunt nu zal liggen is onmogelijk met zekeheid te zeggen. We hebben wel de historische data, maar elke berenmarkt is uniek. Je kan altijd proberen paralellen te trekken en te voorspellen. Maar zo werkt de geschiedenis niet. Het is een eindeloos complex adaptief systeem.
Wat weten we dan wel zeker? Dat ook dit weer ten einde zal komen. Vroeg of laat sopt ook deze crisis. De tabel toont dit ook duidelijk aan, hoewel de duur sterk kan verschillen. Aandelen maken dus vroeg of laat hun comeback.
Ben Carlson, die deze tabel opmaakte, stelde het als volgt:
"Stocks are on sale. They could get marked down even further but I don’t think too many young people are going to regret buying stocks right now when they look back in 15-20 years. Can you believe where you could have bought stocks in 2022? someone is bound to say in the 2030s when millennials are in their peak earnings years and gobbling up stocks."