Technische analyse is een methode om de toekomstige richting van een bepaalde financiële markt, aandeel, crypto, valuta of grondstof te voorspellen op basis van historische prijs- en handelsgegevens. Het is een veelgebruikte analysetechniek in de financiële wereld en wordt vaak gebruikt door beleggers, handelaren en analisten om investeringsbeslissingen te nemen.

Bij technische analyse wordt gekeken naar verschillende grafieken en indicatoren om patronen en trends in de markt te identificeren. Het uitgangspunt van technische analyse is dat historische prijsbewegingen een weerspiegeling zijn van de toekomstige prijsbewegingen, en dat er op basis van deze patronen en trends voorspellingen kunnen worden gedaan over de toekomstige bewegingen in de markt.

Enkele van de belangrijkste tools/technieken binnen de technische analyse zijn:

  1. Grafieken: dit zijn visuele weergaven van de prijsbewegingen van een bepaald financieel instrument over een bepaalde periode. Grafieken kunnen verschillende tijdframes tonen, zoals dagen, weken, maanden of jaren.
  2. Technische indicatoren: dit zijn wiskundige berekeningen op basis van historische prijs- en handelsgegevens. Deze indicatoren kunnen bijvoorbeeld trends, momentum, volatiliteit en volume meten.
  3. Candlestick charts: dit is een type grafiek waarbij elk prijsbeweging wordt weergegeven als een "candlestick". Deze candlesticks geven informatie over de openings- en slotkoers, de hoogste en laagste koers van de dag, en de richting van de prijsbeweging.

Om technische analyse toe te passen, kan een belegger bijvoorbeeld een combinatie van grafieken en technische indicatoren gebruiken om te bepalen wanneer het juiste moment is om een bepaald financieel instrument te kopen of verkopen.

Uiteraard is een technische analyse geen garantie voor toekomstige resultaten. Je zult als belegger ook rekening moeten houden met andere factoren, zoals economische en politieke ontwikkelingen, bij het nemen van investeringsbeslissingen.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.