blog sp500 ema200 27yr

Wat zien we momenteel gebeuren op de S&P500, de Amerikaanse aandelenindex?

We staan op het punt een recessie in te gaan, zo lijkt het steeds meer. En precies dat staat weergegeven op de chart van de S&P500. Zeker in vergelijking met eerdere recessies, namelijk de Dot-com Bubble in 1997-2000 en de Banken- en huizencrisis in 2007-2011.

Bij deze marktanalyse heb ik de indicator EMA200 gebruikt, ofwel de Exponential Moving Avarage. Met deze indicator kunnen we namelijk een trend beoordelen. Bij de (E)MA wordt het gemiddelde van de slotkoersen van elke dag over een periode genomen en weergegeven in een lijn (oranje lijn in de afbeelding). In dit geval dus over 200 dagen.

Op de chart is te zien dat deze EMA200 slechts twee keer eerder negatief is gebroken. Tijdens de Dot-com Bubble en de Banken- en huizencrisis. Bij beide zie je dat de EMA200 eerst als support dient en vervolgens een (tijdelijke) 'relief bounce' vormt. Ofwel een beartrap. Dat is een tijdelijke bodem en men denkt dat koersen weer omhoog zullen gaan vanaf dit punt. Totdat de EMA200 negatief breekt.

Hiervoor is behoorlijk wat nodig in termen van macro-economische factoren. De hoge schulden (onberekenbaar bijprinten fiat geld), torenhoge inflatie en onrust in de wereld hebben een eerste zet gegeven. Een recessie daarbovenop en je hebt een situatie die we reeds al twee keer eerder hebben gezien zoals bovengenoemd.

Het geeft mij met enige zekerheid het scenario dat we een vergelijkend iets zullen krijgen. Nu zijn enkel de macro-economische factoren alleen nog een stukje erger (en anders) dan rond 2000 en 2008...

Ben jij voorbereid op een wereldwijde recessie? En heb je je financiële situatie op orde?

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.