blog berenmarkt 2022

Wat te doen als jonge belegger in je eerste berenmarkt?

Volatiliteit hoort er voor beleggers nu eenmaal bij. Deze grafiek geeft mooi weer wat een wilde rit 2022 is op de beurs.

Veel jonge beleggers zetten tijdens de pandemie hun eerste stapjes op de beurs. Een positieve evolutie die ik enkel kan toejuichen. De beurs was te lang terra incognita voor veel jongeren.

In 2020 herstelde de markt uiterst snel en werden zowat alle aandelen omhoog geduwd. Dat zorgde hier en daar voor een verkeerd beeld van beleggen en opbrengsten. Niet abnormaal als je slechts een beperkte referentieperiode hebt.

Een eerste echte berenmarkt is nooit een makkelijke ervaring. Ik hoor veel jonge beleggers de vraag stellen of ze nu toch niet beter stoppen. Sommigen wierpen al de handdoek in de ring.

Anderen hoorde ik zeggen: ‘ik koop periodiek via Dollar Cost Averaging’. Een strategie die ervoor zorgt dat je niet op de top instapt. Stijgt de markt, kan je wat minder bijkopen. Daalt ze dan krijg je meer voor je geld. Veel van die beleggers hoor ik nu zeggen dat ze stoppen met kopen tot de beurs weer stijgt.

Wat er nog komt kan niemand voorspellen. Maar enkele bedenkingen kunnen nuttig zijn:

Stel je kocht na de coronacrash

Dan zag je dat deze een kans bood om goedkoop in te stappen. Wat is dan het verschil met nu? Op lange termijn kan dit ook een goedkoop instapmoment zijn. Het verschil zit er vooral in dat beginnende beleggers nu ‘skin in the game hebben’ en de verliezen echt voelen.

Gespreid instappen

Kan een goede techniek zijn. Maar je moet ze consequent toepassen. En dus ook bijkopen als alles laag staat. Anders doe je de werking van DCA teniet.

Beleggen is een psychologisch spel

Het gaat niet enkel om rekenen. Maar evengoed om je emoties begrijpen en leren controleren. Geen beter moment dan nu om bij te leren over behavioral finance.

Jongeren hebben een zeer lange horizon

Als jonge belegger is je grootste troef je lange beleggingshorizon. Die laat je toe om wat schokken te weerstaan. Je hebt nog enorm veel tijd om tegenslagen goed te maken.

Een berenmarkt is een leermoment

Dit is het moment om te leren uit fouten. Je kan de markt niet veranderen. Dus waarom niet even het nieuws negeren? En in de plaats een boek lezen over beleggen. Of je aansluiten bij een community zoals de Boston Bay Bulls?

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.