De meeste Bulls beleggen voor de lange termijn. Ik ook. Maar we hebben niet allemaal dezelfde strategie, hetzelfde budget, evenveel ervaring en drang naar spreiding. Dit maakt dat je altijd zelf moet nadenken of een bepaalde actie past bij je lange termijnplan. Wat voor de ene Bull namelijk heel goed past, kan bij de andere tot chaos leiden.
 
Tussentijds winst locken is zo’n voorbeeld dat niet bij iedereen past.
 
Wanneer je tussentijds winst locked gebruik je (een deel van) je positie om tussentijds te verkopen wanneer je een bepaald winstpercentage hebt bereikt. Dit doe je doorgaans omdat je bij een lagere koers weer wilt instappen of omdat je bijvoorbeeld het vrijgekomen bedrag wilt herinvesteren in een ander aandeel. Sommige Bulls locken hun winsten omdat ze tijdelijk hun cashpositie willen vergroten.
 
Soms wordt het door dividendbeleggers ook gebruikt om alvast een deel van het rendement veilig te stellen, zodat men niet hoeft te wachten tot het dividend wordt uitgekeerd.
 

Voorbeeld BLACKROCK (BLK)

BLK keert jaarlijks ongeveer $19 aan dividend uit. De meeste beleggers hebben BLK dit jaar gekocht vanwege het dividend.
 
Maar de oplettende belegger heeft gezien dat BLK flink stijgt een daalt. Sterker, ze hebben momenteel een beta van 1.3 Dit betekent dat het aandeel volatieler beweegt dan de benchmark. In dit geval is de NASDAQ de benchmark.
 
En de NASDAQ is dit jaar al een achtbaan.
 

Winst locken of niet?

Mijn GAK op BLK is $585. Momenteel staat het aandeel op $628. 
 
Wanneer ik dit aandeel puur vanwege het dividend heb gekocht dan zou ik bij een verkoop dus $43 winst maken. Dat is ruim twee jaar aan dividend dat ik in één dag naar binnen kan scheppen.
 
Dit zou mijn keuze kunnen zijn als ik verwacht dat ik over een tijdje tegen een lagere koers weer kan instappen.
 
Stijgt de koers nadat ik heb verkocht en daalt hij de aankomende twee jaar niet meer? Dan heb ik geen goede deal gesloten.
 
Deze strategie is een keuze.
 
Een andere Bull voelt zich wellicht helemaal niet fijn bij dit idee en blijft liever zitten en kiest ervoor om bij een daling of een stijging middels een DCA-strategie bij te kopen.

Dat is ook een keuze.
 
Op voorhand is onmogelijk te zeggen wie het over pakweg 10 jaar beter zal hebben gedaan qua rendement. En dat moet ook niet het uitgangspunt van je strategie zijn. Het is geen wedstrijd. Als jij belegt om een studiepotje voor je ongeboren kind te realiseren dan heb je een andere strategie dan iemand die over tien jaar met pensioen gaat en nu nog een extra buffer wil aanleggen.
 

Winnaar

Hoogstwaarschijnlijk zal diegene die zich constant aan zijn/haar strategie heeft gehouden winnen.
 
Daarom is het niet verstandig om acties van andere Bulls te kopiëren zonder te toetsen of het wel bij je strategie, kennis, mindset en risicoprofiel past.
 
Uiteindelijk betaal je altijd de prijs wanneer blijkt dat je onrustig en emotioneel in de wedstrijd zit.
 
De meest succesvolle investeerders zijn altijd de investeerders die de rit zo lang mogelijk uitzitten en gedurende hun tijd in de markt, hun emoties en hun budget onder controle hebben. 
 

Conclusie

Het is een beetje “opa vertelt” maar het is gewoon slim om je eigen plan te volgen. 
 
Niks mis met klankborden, hulp vragen en beter willen worden. Daar is de Bulls community immers voor opgezet. Maar hou altijd je eigen strategie en de lange termijn in het oog.

De winst zit hem in de tijd die je belegt. Niet in het haastig op zoek gaan naar rendement.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.