Yieldcurve, rentecurve of rentetermijnstructuur. Obligaties. Wat!?

Oké, ik ga het proberen in Jip & Janneke taal uit te leggen...

Een obligatie is een lening die via de beurs verhandelbaar is. Als overheden, grote bedrijven of andere instellingen geld nodig hebben om te investeren, kunnen zij obligaties uitgeven.

Deze obligaties kun jij dus kopen op de beurs. Daarbij geeft de uitgevende partij jou rente over jouw gekochte obligaties. Dit wordt de couponrente genoemd. In principe lenen ze geld van jou en jij krijgt daar een vergoeding voor. Meestal hebben die obligaties een vaste looptijd, van bijvoorbeeld 5 of 10 jaar. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente en dus rendement. Of je moet de rente vastzetten, dan blijft deze gelijk.

De hoogte van de rente is afhankelijk van de Centrale Bank. Deze kan de rente naar beneden of naar boven bijstellen, afhankelijk van de economische situatie.

Wanneer de rente daalt, dan stijgen de koersen van de bestaande obligaties. Dat komt omdat er dan nieuwe obligaties worden uitgegeven met een lagere couponrente. Als de rente stijgt, dan dalen de koersen van bestaande obligaties. Dat komt omdat er dan nieuwe obligaties dan worden uitgegeven met een hogere couponrente.

En precies dat tweede scenario is er nu aan de hand. Omdat de Centrale Banken (FED, ECB) de rentes met grote stappen verhogen, worden bestaande obligatiehouders nerveus. Hun obligaties worden minder waard. En als er zekerheid is dat rentes nog wel even door blijven stijgen, kunnen ze besluiten hun obligaties te verkopen.

Als dat gebeurt dan komen we in een omgekeerde of inverse yieldcurve terecht.

In onderstaande grafiek zie je dat we nu in zo'n inverse yieldcurve zitten. In de laatste 40 jaar dat dat gebeurde, stonden we in de vooravond van een recessie. Altijd. In 100% van de gevallen. En die yieldcurve is nu ook nog eens dieper dan eerdere recessies zoals de tech bubble van 2000 en de financiële crisis van 2008.

Natuurlijk, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar hier zou je nerveus van kunnen worden. Of heel euforisch. Net hoe jouw mindset is.

En als die op standje rendement staat (dat hoop ik voor je), dan bieden zich enorm veel kansen aan.

Weten hoe je die kansen moet benutten? Sluit je aan bij Boston Bay Bulls.

 

Credits to Eeagli for the visualization.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.