De afgelopen jaren beleefde ik berenmarkten in alle vormen en maten. Al die ups en downs kwamen en gingen. Enkele lessen geef ik graag mee.
 

1: Don’t do something, just stand there

Denk aan deze boutade van Jack Bogle. We hebben als mens de neiging om in actie te schieten zodra er iets gebeurt. Maar een belegger die in paniek reageert maakt altijd fouten. Blijf dus rustig en laat die neiging los. Hoe meer je handelt, hoe hoger de kosten en hoe slechter de resultaten.
 

2: Kijk naar het verleden

Elke crisis lijkt de ergste ooit. Maar de aandelenmarkten overleefden alle mogelijke rampen: wereldoorlogen, economische recessies, sociale onrust,… En toch haalden aandelenbelegger op de lange termijn mooie returns. Verdiep je dus in de beursgeschiedenis en besef: ‘ook dit zal voorbijgaan’.
 

3: Hou vast aan je plan

Schrijf je beleggingsplan uit, dat helpt je de principes te internaliseren. En je hebt dan in slechte tijden een reddingsvlot om aan vast te klampen.
 
Een plan kan zou eenvoudig zijn als: ‘ik koop elke maand voor X euro aandelen of ETF’s en balanceer jaarlijks’. Blijf tijdens een crisis doordoen, want net dan kan je koopjes doen. De aandelenmarkt lijkt wel de enige plaats waar mensen gillend wegrennen bij koopjes.

4: Voorspel niet

Helaas probeerde ik tijdens correcties te voorspellen. Misschien heb je geluk en verkoop je op het beste moment. Maar je moet dan ook op het goede moment weer instappen. De kans dat je beiden doet is zo goed als onbestaande. Blijft dus periodiek beleggen. Je zal niet op het allerbeste moment handelen, maar je zal ook niet het hele herstel missen en met spijt achterblijven.
 

5: Negeer het geraas

Media en beurskenners houden van paniek. Angst verkoopt. Het gaat steeds om slachtingen, bloedbaden en andere hyperbolen. Negeer dit soort berichten. Je hebt er als belegger niets aan elke beweging en gebeurtenis te analyseren.
 
Beperk je toegang tot nieuws, lees bijvoorbeeld enkel in het weekend een financieel dagblad. Kies verder voor meer kwalitatieve lectuur, zoals goede beleggingsboeken. Zwier ook de beursapp van je telefoon. Door constant te kijken raak je enkel in paniek.
 

6: Gun jezelf rust

Niet iedereen kan tegen evenveel verlies en onrust. Wakker liggen van de stress is niet houdbaar. Verkoop dan liever een stukje of vergroot het deel van je veilige beleggingen. Een belegger moet niet enkel gaan voor het maximale rendement. Vertrek vanuit hoeveel risico je aankan. Tijdens correcties leer je vaak hoeveel dit echt is.
 

7: Samen sterker

In moeilijke tijden ken je je vrienden. Deel ervaringen, stel vragen en steun elkaar als belegger. Een beleggingsclub of community is daarvoor perfect. De wisdom of crowds voorkomt slechte beslissingen.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.