De US debt ceiling
Het is alweer enige weken het onderwerp van gesprek in de financiële wereld; het Amerikaanse schuldenplafond.
Wanneer het schuldplafond is bereikt betekent dat dat de regering geen geld meer mag lenen en haar rekeningen niet meer kan betalen. De regering zou dan serieus moeten snijden in haar uitgaven, tenzij het Congres ermee instemt het plafond te verhogen. Momenteel staat dat plafond op een duizelingwekkende 31,4 triljoen dollar.
Sinds 1960 hebben politici het schuldenplafond maar liefst 78 keer verhoogt, uitgebreid of herzien - waarvan drie alleen al in de afgelopen zes maanden.
Op basis van bovenstaande feiten zou je dus verwachten dat ook dit keer het schuldenplafond gewoon wordt verhoogd. Maar de Republikeinen hebben onlangs de controle over het Huis van Afgevaardigden over genomen en aangedrongen op bezuinigingen, wat er mogelijk toe kan leiden dat de VS voor het eerst in haar geschiedenis opzettelijk in gebreke zal blijven.
Wanneer dat gebeurd, dan zou dat kunnen leiden tot een wereldwijde economische crisis en zou de financiële betrouwbaarheid van de VS als wereldleider kunnen ruïneren.
Aan Treasury Secretary Janet Yellen de taak om de onderhandelingen te leiden om tot een overeenstemming te komen.
Biden gaf aan dat hij gelooft dat hij de bevoegdheid heeft om het 14e amendement te gebruiken om dit schuldenplafond te verhogen. Maar hij erkende dat potentiële juridische uitdagingen er nog steeds geen oplossing bieden op de lange termijn.
Hoe de gesprekken ook zullen lopen, het belang van het kunnen blijven betalen van de rekeningen is heel groot. Zo groot zelfs, dat gezien bovenstaande feiten de kans op verhoging bijna zeker is.
De VS geeft excessief meer geld uit dan dat het verdiend. Als er geen structurele afspraken komen om de schuldenberg af te bouwen, kunnen we theoretisch tot het oneindige doorgaan in schulden.
1 juni is de deadline. Gaan ze dat halen denk je?