blog ftx binance black swan crypto

Wat is er gebeurd?

De crypto exchange FTX is vorige week in problemen geraakt. De tweede grootste exchange onder leiding van CEO Sam Bankman-Fried is deze week binnen slechts 48 uur failliet gegaan.

Hoe dan?

De 30-jarige Sam Bankman-Fried richtte de exchange op in 2019 en groeide al snel uit tot een van de grootste exchanges. Maar uncle Sam hield er ook een politieke lobbymachine aan over en was nogal close met de USA government. Daar lobbyde hij onder andere over regulering van crypto. Op zich geen verkeerd iets, er mag ook wel wat gebeuren. Maar hij lobbyde vooral ook tegen de andere crypto exchanges.

En laat nu net de grootste exchange, Binance, onder leiding van Changpeng Zhao (CZ), een early investor zijn in FTX. Hij had een belang van 20% in de exchange, uitgekeerd in de crypto exchange munt van FTX: FTT. En omdat CZ het niet zo'n fijn idee vond dat Sam hem in zijn rug stak, besloot CZ zijn positie in FTX af te bouwen. Tot nul.

Doordat alle transacties in crypto openbaar zijn in te lezen en CZ hier later bevestigend via een Tweet op reageerde, ontstond er paniek. Ook klanten van FTX begonnen hun vermogen op te nemen van de exchange. Een bankrun ontstond en de crypto exchange munt FTT zakte van 23 dollar naar 3 dollar in slechts 24 uur.

Een exchange die het goed voor elkaar heeft, vangt dit wel op met kapitaal normaal gesproken. Maar Sam was ook nog in het bezit van een tradingsbedrijf Almeda genaamd. En dat bedrijf speculeerde met de centjes van de klanten van FTX...

Dit ging een tijdje goed, maar de laatste maanden was Almeda niet zo succesvol en stonden ze op verlies. En plots was er geen kapitaal meer om de bankrun te kunnen stoppen. FTX raakte illiquide. Het bood Binance aan zijn stake in FTX terug te kopen. CZ weigerde. In een cry for help vroeg FTX Binance om hulp, in ruil voor overname FTX.

Een perfecte gelegenheid om een concurrent weg te spelen voor heel weinig geld. Dus Binance stuurde een team van financieel experts naar FTX om eventjes in de boeken te snuffelen. Die boekhouding rook alles behalve fris en Binance trok zijn keutel weer terug.

En toen werd het allemaal nog lelijker...

Veel vermogende klanten zijn hun geld kwijt en willen verhaal halen. De SEC gaat op strafrechtelijk onderzoek uit. Sam Bankman-Fried blijkt een ordinaire dief te zijn die zijn stakes veel te hoog heeft gespeeld.

Gevolg is dat ontzettend veel mensen zijn gedupeerd. Want er kwam een domino-effect op crypto doordat het vertrouwen een deuk kreeg, en alles zakte dramatisch. En ik denk dat we er nog niet zijn...

Dit geeft maar weer eens aan dat de ongereguleerde cryptomarkt high risk is. Spreid daarom altijd je vermogen en heb niet een te groot deel van je portfolio in crypto zitten. Verdiep je in goede risk management. HODL je crypto niet op een centralized exchange, maar op een hardwallet als een Ledger.

Be safe.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.