blog hoeveel risico als belegger

Leer als belegger hoeveel risico je aankan

Als belegger moet je niet blind het maximale rendement nastreven. Ga uit van je eigen persoonlijke risicotolerantie.

To the moon beleggen lijkt misschien aantrekkelijk. Zeker als je ziet dat anderen veel winst maken. Jaloezie en hebzucht, nooit ver weg en altijd gevaarlijk.

Maar niet iedereen kan tegen even veel risico. En daar is niets mis mee.

Wie meer risico neemt dan hij echt aankan dreigt wakker te liggen van de zorgen. Dat kan er toe leiden dat je in paniek raakt en op een slecht moment verkoopt of andere angstige vergissingen maakt.

Leer dus wat je echt aankan. Ik zeg uitdrukkelijk leer in plaats van weet. Tegenwoordig bestaan er heel wat tesjes om je risicoprofiel te bepalen. Maar je leert meestal pas in de praktijk hoe je echt reageert op volatiliteit en risico. Verlies je slaap omdat je te veel risico neemt? Denk dan aan de woorden van Jesse Livermore.

Het klinkt simpel maar is het niet. Je zal je zeker een aantal keer overschatten. Niet erg, zolang je ervan leert. Livermore zelf deed dit helaas niet. Hij vergaarde meermaals fortuinen maar raakte ze ook weer kwijt. Uiteindelijk verloor hij alles en kwam tot een triest einde. Een betere waarschuwing kan er niet zijn.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.