boston bay blog quote invest in what you know

Elke maand leggen we een bekende quote over beleggen onder onze kritische loep. Als belegger kwam je deze quote zeker al eens tegen. Maar wat zit er echt achter? 
 
Wie is Peter Lynch? 
Peter Lynch is een van de meest succesvolle beleggers aller tijden. Hij werd beroemd als beheerder (1977-1990) van het Magellan Fund van Fidelity. 
 
Onder zijn leiding leverde het fonds een jaarlijkse return van maar liefst 29% op. Daarmee deed hij het ruim beter dan de S&P 500. 
 
Een belegger die $ 1.000 investeerde in het fonds toen Lynch de touwtjes in handen nam, zag zijn belegging aandikken tot $ 28.000 toen Lynch afzwaaide.

Zijn quote

Lynch haalde vaak zijn inspiratie uit het dagelijks leven. In zijn boeken legt hij uit hoe hij regelmatig interessante aandelen op het spoor kwam door goed rond te kijken.
 
Als kleine belegger kom je ook de hele tijd in contact met diensten en producten van beursgenoteerde bedrijven.
 
Je pompt bij Shell, doet boodschappen bij Albert Heijn, luistert naar muziek op Spotify... Zo merk je het potentieel of het succes van een bepaald bedrijf op.
 
Maar dit wil niet zeggen dat je zomaar aandelen moet gaan kopen van bedrijven die je denkt te kennen omdat je ze vaak tegenkomt. Of zoals Peter Lynch zei:
 
'I’ve never said: if you go to a mall, see a Starbucks and say it’s good coffee, you should call Fidelity brokerage and buy the stock... People buy a stock and they know nothing about it... That’s gambling and it’s not good.'
 
We verwarren "herkennen" te gemakkelijk met "kennen".

Een voorbeeld; de Pokémon GO hype was makkelijk te spotten. Dus kochten veel mensen Nintendo aandelen. Maar het ging hier voor Nintendo om een samenwerking, waardoor de impact van het spelletje op de omzet en winst van het bedrijf beperkt was. Uiteindelijk moest Nintendo zelfs een statement publiceren om dit te verduidelijken. Waarna het aandeel weer inzakte.
 
Kortom iets herkennen en het potentieel zien van een bedrijf is slechts stap 1. Daarna moet je als belegger je huiswerk doen en de cijfers en het verhaal van het bedrijf grondig analyseren.
 

Meer weten?

Lees dan de boeken van Peter Lynch. Zeker 'One up on Wall Street' is een absolute aanrader.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.