Hoeveel potentie heeft zorg op afstand? Teladoc (TDOC) hebben we vaker behandeld. TDOC heeft tijdens de pieken van corona goed gepresteerd. Maar na de laatste twee kwartaalupdates zagen we de koers met respectievelijk 40% en 20% dalen.
Dat ARK haar positie met 4,25% heeft vergroot vorig kwartaal, dat zegt wat mij betreft niet heel veel. Maar je ziet BlackRock haar positie in TDOC met 13% vergroten. Dat zegt aanzienlijk meer.
Weten zij meer dan wij? Laten we er maar eens induiken.
Weten zij meer dan wij? Laten we er maar eens induiken.
We zitten nog in de beginfase van digitale zorg ofwel zorg op afstand. Deze markt kan veel potentie hebben op de lange termijn. Maar heeft TDOC zich bewezen om marktleider te worden in deze markt? Volgens mij nog niet.
Wat is de potentie van zorg op afstand?
Om te kijken naar de potentie in de markt is het belangrijk om te kijken naar hoe de markt in de afgelopen periode is omgegaan met zorg op afstand. In onderstaand overzicht zien we goed hoeveel procent van de Amerikanen gebruik heeft gemaakt van zorg op afstand. Het betreft een onderzoek van Trilliant Health.
In 2020 zien we een flinke groei als het gaat om zorg op afstand, daar waar dit in 2019 nog nihil was. De coronapandemie heeft hier uiteraard voor gezorgd. Echter zien we in 2021 het gebruik van zorg op afstand alweer wat teruglopen. Investeerders zagen ook kansen in deze markt in 2020 en investeerden daarom massaal in TDOC. Op zich ook logisch, de vraag groeide en ze lieten flinke omzetgroei zien.
Maar dan de andere kant van het verhaal.
Organisaties moesten enorm snel schakelen van reguliere zorg naar zorg op afstand. Wisten zij precies hoeveel vraag hiernaar was en of het potentie zou bieden in de toekomst? Waarschijnlijk niet helemaal.
Face-to-face zorg blijft dus nog absoluut voorkeur hebben. Alhoewel het ook tijd nodig heeft om een nieuwe standaard te creëren. Daar geloof ik wel in.
Het zal mij niets verbazen dat je in de komende jaren voor eenvoudige zaken vaker digitale zorg inschakelt. Het scheelt tijd en je bent niet gebonden aan een vaste locatie. Maar voordat dit zover is moeten we wel blijven kijken naar de feiten. In 2020 en 2021 heeft 46% van de mensen die zorg op afstand gebruikten het maar 1 keer gebruikt. We zien de vraag dus nog niet toenemen.
Cijfers en outlook
Wanneer we kijken naar de omzet van TDOC dan zien we dat ze flink zijn gegroeid in 2020 en 2021. Maar we zien nu dat die groei niet meer met dezelfde snelheid doorzet. Vorig kwartaal was het al bekend dat ze een flinke klap moesten verwerken van de overname van Livongo. Dat bedrijf bleek plots een stuk minder waard te zijn. Niet heel tof voor investeerders.
Voor het volledige jaar van 2022 hebben ze een omzetprognose gezet op $2,4 miljard dollar. De omzet van 2021 bedroeg $2,03 miljard dollar en die van 2019 bedroeg $1,09 miljard dollar. De groei stagneert dus wel. Maar aan de andere kant: ze verwachten dus nog wel een omzetgroei van 18-20% in 2022.
Het management heeft verder wel aangegeven dat de algemene verwachtingen lager liggen dit jaar wegens de trend in de markt. De omzet per klant en het aantal betalende klanten in de Verenigde Staten groeit op een rustig tempo door. De verwachting voor 2022 is ook verdere groei op deze topics.
De outlook is wat naar beneden bijgesteld. Dat vind ik logisch. Ik ben vooral benieuwd hoe het bedrijf zich dit jaar ontwikkelt nu de vraag vanuit de markt is teruggelopen.
Conclusie
Wie gaat de race winnen? Of gaan we een versnippering zien van veel organisaties die zorg op afstand gaan faciliteren?
TDOC zal de komende 3-4 jaar waarschijnlijk nog geen winst maken. Als je investeert, dan investeer je absoluut in de toekomst.
Als je het mij vraagt is het momenteel een beetje gissen. Persoonlijk wacht ik even af wat er marktbreed gebeurt. Ik denk wel dat het een aandeel is dat wanneer de vraag naar zorg op afstand groter wordt, we snelle koersbewegingen kunnen zien.