blog 30 jaar beleggen in china

Jarenlang was China hot. Maar recent wegen heel wat zaken op de Chinese beurs. Denk maar aan de vastgoedcrisis die ontstond door extreme speculatie. Daarnaast is er de nieuwe koude oorlog met de VS, het draconische pandemiebeleid en de autoritaire manier waarop techbedrijven worden aangepakt. Kortom de beurs moet er een (Chinese) muur aan zorgen beklimmen.

Op zich kan het erger. Nadat de communisten aan de macht kwamen werd de Chinese beurs afgeschaft in 1950. Ze hervatte pas vanaf de jaren ‘80 (geleidelijk aan) de handel.

Vaak worden historische beursreturns aangehaald. Het gaat hierbij meestal om data van de Amerikaanse markt. Of van een wereldwijd gemiddelde. Maar regionaal kunnen deze tegenvallen. Denk ook maar aan de recente prestaties van de Japanse beurs of de BRIC landen (Brazilië, Rusland, India, China).

Steeds weer blijft vooral de Amerikaanse beurs de marsrichting aangeven. Het feit dat die een dominant aandeel heeft in wereldwijde trackers hoeft dus niet problematisch te zijn. Beleggers kunnen vaak beter de bestaande gewichten van markten volgen. Regio’s over- en onderwegen op basis van analyses is zelden een winnende strategie. Bovendien gaat het in tegen de logica van passief beleggen.

Beleggers doen er ook goed aan niet te veel mee te gaan in hypes rond bepaalde regio’s die de nieuwe place to lijken te worden. Denk maar aan het voorbeeld van de Japanse beurs of de vele Bric fondsen. Veel van die hippe fondsen zijn ondertussen opgedoekt of liepen leeg. Vooral de fondsenhuizen deden er goede zaken mee. Beleggers die te fel inzetten op de hype verging het slechter.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.