6 op de 10 Nederlandse huishoudens in financiële problemen...

Je moest even zoeken tussen de nieuwsberichten; dit is namelijk minstens zo belangrijk als de verpakkingswijziging van Toblerone.

Alle gekkigheid aan de kant geschoven, dit is een serieus probleem. 30% van de huishoudens is financieel ongezond en 30% is financieel kwetsbaar. Vooral jongeren zijn geraakt.

Uiteraard grotendeels te wijten aan aanhoudende inflatie, die zelfs weer gestegen is in februari ten opzichte van januari. Ruim 85% van de huishoudens zegt hier last van te hebben. Energieprijzen komen weliswaar naar beneden, maar andere kostenposten stijgen. Vooral basisbehoeften als voedsel. Krimpflatie (zoek maar op) helpt hier ook niet echt aan mee.

Opvallend is dat we ons uitgavegedrag maar moeilijk aanpassen aan de situatie, vooral jongeren geven meer uit dan dat er binnen komt.

Kortetermijnbevrediging (kopen) is verleidelijker dan langetermijndenken (sparen).

En dus blijven we uitgeven, meer dan dat er binnenkomt. We voelen ons ineens rijker met een loonindexering en boeken massaal vakanties. In feite is het slechts een geringe dekking van je kosten. En als we niet oppassen, komen we in een loonspiraal terecht. Inflatie blijft dan ook een hele lange tijd hoog.

Het probleem is dat er (nog steeds) een taboe heerst op geld. Het word je niet geleerd op school hoe hier mee om te gaan. Van je omgeving leer je geld verafschuwen en heerst er afgunst aan degene die wél geld heeft. Zo word je helaas vaak geconditioneerd.

Natuurlijk schiet het tekort om te zeggen dat een tekort aan geld en slecht geldmanagement allemaal aan jezelf ligt.

Financiële problemen kan je in veel gevallen echter wél voorkomen. Hieronder drie belangrijke vereisten:

  1. Vergaar kennis over het financiële systeem;
  2. Stel een maandbudget op om je financiën inzichtelijk te krijgen;
  3. Geef nóóit meer uit dan je verdiend.

Heb je bovenstaande basis regels op orde en heb je hierdoor wat budget over wat je kan missen. Investeer het in renderende assets, zoals aandelen bijvoorbeeld.

Zet kortetermijn bevredigingen om in lange termijn denken.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.