De loonkloof is een hot item

Maandag. Dus meteen de boel op scherp zetten. De loonkloof. Verdienen vrouwen in dezelfde functie vaak minder dan mannen? Ik denk het wel. En daarom krijgen ze ook minder betaald. Heel simpel.

Het is een hot item. Vrouwen die vinden dat ze net zoveel horen te verdienen als mannen in dezelfde functie.

Maar bedoelen ze nou verdienen of krijgen? Dat zijn namelijk twee verschillende dingen. Je krijgt namelijk in het bedrijfsleven doorgaans wat je verdient.

Dus als Karin minder krijgt dan Henk, dan zal ze het wel verdiend hebben.

Bent u er nog?

Bedrijven willen winst maken. Liefst zo veel mogelijk. Op hun producten maar ook op hun mensen. Het is immers geen liefdadigheid.

We horen het niet graag maar in loondienst ben je gewoon een nummer in een excelsheet. En achter jouw nummer staat hoeveel je kost of hoeveel je oplevert.

Als Henk meer salaris krijgt dan Karin, dan is dat doorgaans omdat hij meer oplevert. Simpel gezegd zorgt hij voor meer winst. Hij is waardevoller voor het bedrijf.

Hoe ik dat weet?

Het is heel eenvoudig te begrijpen. Denk maar even mee: als Karin net zo veel winst zou opleveren als Henk maar het bedrijf zou haar minder hoeven te betalen, denk je dan dat er überhaupt nog "dure" mannen in dat bedrijf zouden werken?

OPLOSSING
De volgende keer dat Karin bij de directie aanschuift voor loonsverhoging moet ze niet beginnen over dingen als oneerlijkheid of vrouwendiscriminatie. Nee, ze moet slechts één vraag stellen;

Wat moet ik doen om meer salaris te krijgen dan Henk?

That’s it. Wacht op het antwoord en begin met je onderhandeling.

Vlam aan! En ga ervoor. Zitten miepen over vrouwenquota en oneerlijkheid is anno 2023 vrouw onwaardig. Daarnaast zet je vrouwen die het wel geflikt hebben op basis van hun waarde, in hun hemd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.