Het boek The Psychology of Money, heeft mij een aantal inzichten in mijn eigen psyche gegeven. Dingen die ik al deed of dacht, hebben plots een naam gekregen waardoor ik nu beter begrijp waarom ik ze doe. Zoals het boek aan mij werd getipt (thanks Cooper), zo tip ik het nu aan jullie.
 
Ik zal een concreet voorbeeld geven.
 
Risico nemen valt niet binnen mijn hobbysfeer. Toch val ik geregeld met mijn mountainbike in geulen of van heuvels. Ik heb doorgaans mijn helm amper strakgesteld en ik lig al 6 meter beneden. Ook tijdens het zwemmen ga ik vaak net even iets te ver de zee in waardoor ik niet altijd even makkelijk terugkom. 
 
Maar dat is ingecalculeerd risico. Ik weet dat ik tijdens een stevige rit op een te technisch trail ga vallen. Ik weet ook dat ik goed kan zwemmen en dat ik mezelf bij stevige stroming gewoon moet laten afdrijven. Dat Mirel mij vervolgens met de auto moet komen halen omdat ik ben aangespoeld op een totaal ander strand, hoort bij dat ingecalculeerde risico. 
 

Aandelen

Maar met aandelen dek ik bijna alle risico’s af. 
 
Het enige risico dat ik incalculeer is het risico dat ik er misschien naast zit met mijn prognose.
 
Nog een voorbeeld:
Ik verwacht op de middellange termijn een recessie. Die recessie moet gepaard gaan met ontslagen, een dalende inflatie, dalende consumentenuitgaven en daaruit volgend teruglopende omzetten en winsten bij de bedrijven. Waardoor er nog meer mensen worden ontslagen.
 
Resultaat van mijn hersenspinsel moet leiden tot lagere aandelenkoersen.
 

Strategie

Mijn strategie is voor een groot deel afgestemd op het scenario dat ik hierboven schets. 
 
Denk aan een stevige cashpositie. Ik kijk goed naar de ratio's want ik wil niet te veel betalen voor een aandeel. Ik investeer in sterke bedrijven die winst maken. En ik short de hele NASDAQ omdat ik daar klappen verwacht.
 
En dan koop ik ineens aandelen BlackRock (BLK). 
 
Die zijn eigenlijk iets te duur. Misschien zelfs iets overgewaardeerd. Mijn gak schiet omhoog door mijn recente aankopen en eigenlijk past deze aankoop helemaal niet bij mijn strategie. Want als er nou één aandeel gevoelig is voor een recessie dan is het BLK wel.
 
En toch koop ik het.
 
De reden is heel simpel. Ik investeer op dit moment ik BLK omdat ik rekening houd met de mogelijkheid dat mijn recessie-scenario niet uitkomt.
 
Wat als ik er naast zit?
 
Door hier in mijn strategie een plekje voor in te ruimen, dek ik mijzelf in. 
 
Als mijn hersenspinsel niet uitkomt dan zullen aandelen als BLK, GOOGL, SWKS, JPM en IIPR voor een geweldig mooi rendement gaan zorgen. En daarom vul ik ook geregeld die posities aan.
 

Strategie II

De moraal van dit verhaal is dat er in een sterke strategie ook ruimte moet zijn voor de mogelijkheid waarbij jij het helemaal mis hebt.
 
Tip: Ruim een klein deel van je strategie in om jezelf in te dekken mocht jouw geweldige voorspellende talent er een keer niet helemaal uitkomen.
 
Het scheelt een hoop risico en het maakt je minder kwetsbaar. 
 
Ik ga er natuurlijk vanuit dat ik het helemaal bij het juist eind heb maar je weet maar nooit. Beter financieel veilig dan drie dorpen verderop helemaal rimpelig uit het water komen strompelen.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.