Hoe begin je met aandelen?

Het allerbelangrijkste dat je moet weten; Wat is een aandeel eigenlijk?

  • Een rekening bij een broker
  • Geld naar je beleggingsrekening
  • Een beleggingsstrategie bepalen
  • Bouw je geldmachine
  • Vasthouden en uitbreiden

Falen in je voorbereiding, is voorbereiden op falen

Een aandeel is een stukje eigendom van een bedrijf. Wanneer je dus een aandeel van een bedrijf koopt dan wordt je mede-eigenaar van het bedrijf. Doorgaans krijgen we nooit genoeg aandelen in bezit om ook echt te mogen aanschuiven in de boardroom, maar het principe is duidelijk. Met een aandeel ben je mede-eigenaar.

Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik ben liever mede-eigenaar van een sterk bedrijf dan van een halfbakken tent die vooral goed is in het maken van verlies.

Het is dus belangrijk dat je investeert in aandelen van sterke bedrijven. En voordat je dit kunt dien je eerst vijf stappen te doorlopen.

Stap 1: Een rekening bij een broker openen

Je kunt via je bank een beleggingsrekening openen maar dat is doorgaans veel duurder dan wanneer je een rekening opent bij een broker. Een broker is een bedrijf dat gespecialiseerd is in aandelen. Simpel gezegd fungeert een broker als de tussenpersoon tussen jou en de beurzen.

Aandelen kopen en verkopen we op de beurzen en iemand moet ons toegang verlenen om daadwerkelijk te kunnen handelen. Dat zijn dus de brokers.

De meestbekende broker van Nederland is DEGIRO. Maar ook eToro, Mexem en BUX zie je steeds vaker.

De verschillen tussen de brokers komt vooral tot uiting in het aantal verschillende aandelen dat je kunt verhandelen. Ook is de hoogte van de transactiekosten die je maakt per broker verschillend. En tot slot is het ook verstandig om te bekijken welke extra mogelijkheden een broker biedt. 

Ben je bijvoorbeeld in de toekomst van plan om aandelen te kunnen shorten of obligaties te kopen? Dan is het handig om alvast te onderzoeken of de broker dit aanbiedt. 

De meeste Bulls zitten bij DEGIRO en eToro.

Stap 2: Maak geld over naar je beleggingsrekening

Om aandelen te kunnen kopen heb je geld nodig. De meeste brokers bieden de mogelijkheid om via iDeal direct van je bank over te maken naar je beleggingsrekening.

Het geld dat op je beleggingsrekening staat kun je gebruiken om te investeren in aandelen een etf of een ander financieel product. Het bedrag dat je nog niet hebt geïnvesteerd noemen we je vrije ruimte.

Hou er rekening mee dat een beleggingsrekening geen spaarrekening is. Een te hoge vrije ruimte wordt bestraft met het betalen van rente. Dat is zonde want je hebt juist een beleggingsrekening om rendement te kunnen maken. Niet om rente te betalen aan je broker.

Stap 3: Het bepalen van een strategie

Wat voor type persoon ben je? En wat wil je uiteindelijk bereiken met je beleggingen?

Er zijn net zoveel strategieën als dat er beleggers zijn. Het is belangrijk om van te voren te bepalen wat je doel is en hoe je dat doel wilt bereiken. Wanneer je succesvol belegt dan is jouw aandelenportefeuille jouw eigen geldmachine. Je hebt geen baas of manager die over je schouder meekijkt. Op de beurs wordt niet gevraagd naar je sexe, diploma’s, religie of huidskleur. Je bent de CEO over je eigen geldmachine.

Kijk eerlijk naar jezelf en bepaal of je goed tegen risico kan (risicotolerantie). Hoelang wil je jouw beleggingen laten renderen (beleggingshorizon)? 

Ga je voor een inkomen naast je salaris in de vorm van dividend? Of kies je liever voor groeiaandelen die je op termijn tegen een veel hogere koers gaat verkopen dan waarvoor je ze hebt gekocht?

Zomaar wat vragen waar je zelf het antwoord op mag geven. 

Onthoud dat jij de CEO bent van je eigen geldmachine. Het is dus geheel aan jou om te zorgen dat de geldmachine succesvol gaat produceren.

Overigens is het heel normaal dat je gaandeweg je beleggingscarrière je strategie aanpast naar de situatie waarin je je op dat moment bevindt. Je strategie is dus flexibel.

De meeste Bulls kiezen voor een mix waarbij ze zowel in dividendaandelen als in groeiaandelen investeren.

Stap 4: Het bouwen van een aandelenportefeuille

Een verzameling aandelen van dezelfde persoon noemen we een aandelenportefeuille of beleggingsportefeuille als je dat mooier vindt klinken.

Simpel gezegd; Als jij tien aandelen Google hebt en ook een paar aandelen van Nike dan heb jij twee aandelen in je portefeuille. Je hebt echter een positie in Google en een positie in Nike. Het hebben van een aandelenportefeuille en een aandelenpositie betekent dus niet hetzelfde.

De meeste beleggers kiezen voor een spreiding in hun aandelenportefeuilles. Ze investeren in meerdere aandelen waarbij ze de posities in die aandelen niet te veel laten verschillen. Dus bijvoorbeeld niet €2500 in Google, €200 in Microsoft en €9000 in Unilever. Doorgaans is er sprake van iets meer balans met betrekking tot de geïnvesteerde bedragen in de verschillende aandelenposities.

Maar een nette spreiding is absoluut geen vereiste voor een goed renderende aandelenportefeuille. Persoonlijk spreid ik heel weinig en je kunt niet ontkennen dat ik het al vanaf 2003 heel aardig voor elkaar heb.

De opbouw van je aandelenportefeuille is altijd het resultaat van je gekozen strategie en je kennis van beleggen en aandelen.

De meeste Bulls bouwen hun aandelenportefeuille middels ons taartmodel. Ze beschikken over een bovengemiddelde kennis van aandelen, de markten en beleggingsstrategieën. 

Stap 5: Vasthouden en uitbreiden

Zoals eerder benoemd is jouw aandelenportefeuille jouw geldmachine. 

Om hem steeds meer geld te laten produceren moet je zorgen voor de juiste brandstof. Jouw geldmachine draait het best op sterke aandelen. Wanneer de aandelen een flink rendement is het verstandig om meer in die aandelen te investeren. Het is alsof je steeds meer brandstof in jouw geldmachine giet waardoor hij steeds harder gaat werken.

Succesvol investeren is een kwestie sterke aandelen kopen en deze vervolgens lang vasthouden zodat ze de tijd krijgen om maximaal voor je te renderen. Men zegt niet voor niets dat tijd de beste vriend is van succesvolle beleggers en de grootste vijand van beleggers zonder relevante kennis.