Een succesvolle beleggingstrategie in een notendop

Veel beleggers denken veel te moeilijk over een beleggingsstrategie. Ik zie soms hele excelsheets voorbijkomen. Niet doen. Hou het simpel.

  • Bereikbare doelen
  • 100% rendement
  • Risico tolerantie
  • Keep it simple
  • Ruimte voor foutmarges

Een succesvolle beleggingstrategie voldoet aan een aantal punten. Laten we ze stap voor stap doornemen:

Persoonlijk maken

Stem je strategie af op je jezelf. Denk aan zaken als persoonlijkheid, budget, leeftijd, risicotolerantie en tijd die wilt besteden aan je investeringen.

Haalbaarheid

Een strategie is haalbaar. Stel geen onbereikbare doelen. Dat demotiveert alleen maar en zal ervoor zorgen dat je vroegtijdig stopt met beleggen.

Begrijpelijk

Probeer je hele strategie in maximaal twee zinnen samen te vatten zodat zelfs een leek begrijpt wat je plan is. 

Voorbeeld: “Ik investeer maandelijks in maximaal 5 verschillende dividendaandelen met een gemiddeld yield van 4%. Mijn portefeuille bestaat daarnaast uit vier groeiaandelen die allemaal in de tech-sector te vinden zijn.”

Flexibel

Een succesvolle beleggingstrategie moet je kunnen aanpassen zonder dat alles direct opnieuw opgetuigd moet worden. Jouw persoonlijke situatie zal door de jaren heen veranderen. Het is dus belangrijk dat je strategie met jou kan meebewegen.

Ruimte voor fouten

Dit punt hebben alleen de hele succesvolle beleggers in hun strategie verwerkt. En daarom deel ik hem graag.

We hebben het soms fout. Niet ieder aandeel is het grote succes dat wij van te voren verwachten. Daarom is het belangrijk dat je in je strategie een marge hanteert om fouten te kunnen opvangen. Ik verwijder bijvoorbeeld aandelen met meer dan 30% verlies uit mijn portefeuille en ik houd altijd een cashpositie aan van minimaal 10% van mijn totale portefeuille.

Hierdoor kan ik op elk willekeurig moment snel bijsturen wanneer blijkt dat ik een verkeerde inschatting heb gemaakt.

Door rekening te houden met een foutmarge voel ik de fout niet.

Langdurig inzetbaar

Strategieën die het meest opleveren zijn doorgaans strategieën die lang mee gaan. Een strategie waarbij je bijvoorbeeld iedere maand je portefeuille verkoopt en de maand erop weer nieuwe aandelen inkoopt (ja, die strategie bestaat echt) is niet lang houdbaar. Er komt namelijk een moment dat de beurzen langdurig stijgen. Ga jij dan midden in zo’n stijging verkopen? En de maand erop als alle aandelen die je net hebt verkocht weer duurder inkopen? Dat lijkt me niet handig.

Rendement opleveren

Deze klinkt logisch maar het aantal beleggers dat maar een beetje aanklooit is groot. En als je ze vraagt naar hun strategie dan volgt er een halve Hollywoodfilm aan quotes die ze op Instagram hebben gevonden. 

Allemaal leuk en aardig maar een strategie moet rendement opleveren. Punt

Meetbaar

Zorg dat je strategie meetbaar is. Kies bijvoorbeeld voor voor zaken als maandelijks investeren, een bepaald percentage aan groei- of dividendaandelen. Maar monitor ook bijvoorbeeld jaarlijks of je nog op schema ligt.

Door periodiek het net op te halen kun je jouw strategie fine tunen totdat hij perfect aansluit op het doel dat je wilt behalen.

Succes!