Hoe word je financieel vrij?

In dit artikel lees je wat je moet doen om financieel vrij te worden. Ik ga er gemakshalve niet vanuit dat je hele rijke ouders hebt die je sponsoren, dat je de loterij gaat winnen of dat je van je vergeten oma een miljoen erft.

  • Passieve inkomsten
  • Dividend
  • Royalties
  • Huurinkomsten
  • Compound interest effect
  • Financieel vrij

Let’s go!

Laten we focussen op een stappenplan. Ik hou van overzicht omdat het me helpt om het gehele proces op te knippen in hapklare brokken. Daardoor gaat het meer leven en wordt een doel zoals financiële vrijheid makkelijker te behalen.

Stap 1: Wanneer ben je financieel vrij?

Je bent financieel vrij wanneer je passieve inkomsten hoger zijn dan je uitgaven. Op het moment dat je in die situatie terecht bent gekomen ben je financieel vrij omdat je niet meer voor geld hoeft te werken om rond te komen.

Stap 2: Wat zijn passieve inkomsten?

Passieve inkomsten zijn doorgaans inkomsten die zijn ontstaan omdat je in het verleden een prestatie hebt geleverd die is blijven renderen.

Denk aan dividend dat ieder kwartaal vrijkomt omdat je in het verleden hebt geïnvesteerd in aandelen die dividend uitkeren. Maar ook huurinkomsten uit vastgoed zijn passieve inkomsten. Je hebt ooit een pand gekocht dat je nu verhuurt. Die inkomsten zijn passief. Misschien heb je ooit een tof boek geschreven dat nu nog steeds prima wordt verkocht. De royalties die je ontvangt per verkocht boek zijn passief.

Wat te denken van een training op Udemy. Je hebt de training jaren gelden gemaakt, opgenomen en via Udemy kunnen mensen die training nog steeds voor een paar tientjes kopen. Udemy blij en jij blij want jij ontvangt een percentage per verkochte training. 

Het fijne van passieve inkomsten is dat ze geen einddatum hebben. Ze blijven eindeloos binnenstromen zonder dat je steeds nieuwe werkzaamheden hoeft te verrichten om die inkomsten te genereren.

Stap 3: Je hebt tijd en/of geld nodig

Een boek schijven kost tijd. Net zoals het maken van een online training. Je moet dus tijd willen vrijmaken om te kunnen voldoen aan die eerste investering. Namelijk de investering die passieve inkomsten voor je gaat genereren. In dit geval het schrijven van een boek of het ontwikkelen van een online training.

Wanneer je kiest voor een initiële investering waar geld voor nodig is dan verloopt het pad anders. Je zult namelijk eerst voldoende geld moeten hebben om die investering te kunnen doen.

Het meest eenvoudige maar ook direct het meest effectieve is om gewoon te werken voor je geld. Maar daarnaast is nog iets anders enorm belangrijk: Je moet maandelijks geld overhouden. Dat betekent dat er dus meer geld moet binnenkomen dan dat eruit gaat.

Klinkt simpel en toch lukt het lang niet iedereen om dit voor elkaar te boksen.

Stap 4: Durf geduld te hebben

Om een investering optimaal te laten renderen heeft de investering tijd nodig.

De huurinkomsten uit een appartement dat je verhuurt, worden pas interessant wanneer je de maandbedragen een aantal jaren achter elkaar op je rekening hebt kunnen bijschrijven en de hypotheek steeds lager wordt.

Net zoals het dividend uit je aandelen pas echt hard gaat renderen wanneer je het ontvangen dividend steeds herinvesteert in nieuwe dividendaandelen.

Dit noemen we het compound interest effect. Oftewel het stapelen van rendement op rendement.

Stap 5: Investeer eerst in kennis en een netwerk

Je kunt met tijd en geld strooien tot je erbij neervalt maar echt effectief investeren lukt je alleen als je van te voren over genoeg kennis beschikt.

Een cryptogelukje is zeker leuk maar het valt niet onder langdurig en stabiel rendement maken. 

Passieve inkomsten zijn het resultaat van een investering uit het verleden. En die investering moet de juiste zijn anders is het geen investering maar een kostenpost. En kostenposten leveren geen passief inkomen op.

Conclusie

Nu heb je een beeld welke stappen je moet zetten om uiteindelijk een passief inkomen te kunnen ontvangen dat jou financieel vrij zal maken.

Sommige investeringen vragen meer voorbereidingstijd en met anderen (zoals dividendaandelen) kun je vandaag nog starten.

Het is mijn mijn doel om de kennis van geld en investeren van de Bulls op het niveau te krijgen zodat ze allemaal financieel vrij zullen leven. Een aantal is inmiddels op dat punt aangekomen. We blijven doorgaan tot we allemaal in die positie zijn.